Boverket lämnar ett författningsförslag om gränsvärden för byggnaders klimatpåverkan, som kan införas tidigast den 1 juli 2025 i reglerna om klimatdeklarationer för byggnader. En utökning av klimatdeklarationen föreslås komma i januari 2027.
Gränsvärdet i slutredovisningen som Boverket lämnat till regeringen föreslås omfatta samtliga byggdelar av en byggnad från grunden och dess isolering exklusive solceller och fast utrustning. Boverket föreslår också att gränsvärdena ska skärpas vart femte år och föreslås sänkas med 25 procent till 2030 jämfört med nivån för 2025, med undantag för småhus som föreslås få en mindre sänkning. En utökning av klimatdeklarationen föreslås också komma i januari 2027. Krav på klimatdeklaration föreslås även vid vissa ändringar av befintliga byggnader från den 1 januari 2027.
Ändrat arbetssätt
Förslaget, om det genomförs, kommer troligen innebära ett ändrat arbetssätt där klimatdata beräknas i förväg, redan vid projektering eller liknande.
– Om byggherrarna har ett gränsvärde vill man att det hålls. Jag tror det kommer att bli vanligare att man pratar om en klimatbudget för projekt och att man räknar på det på samma sätt som man räknar på ekonomin och ser att den håller innan man sätter igång, säger Patric Wichmann, hållbarhetskonsult och ordförande i Byggmaterialhandlarnas Hållbarhetsråd.
Byggmaterialhandeln kommer antagligen få en viktig roll i den processen.
– För många byggherrar kommer det att bli en utmaning att räkna på de här sakerna, så det är bra att handeln känner till det här så att de kan hjälpa dem. Det är också viktigt att tänka på att man inte kommer att kunna välja ersättningsprodukter hur som helst i ett projekt - förutom att de ska ha motsvarande pris och egenskaper kommer de även att behöva ha samma klimatdata.
Tre saker att tänka på
För byggherren kommer det också att bli ännu viktigare att ha kontroll på hela gruppen av underentreprenörer i ett projekt. Även där kan handeln vara behjälplig.
– För byggmaterialhandeln tror jag det framför allt är tre saker som de kommer att behöva tänka på om förslaget går igenom: att förbereda personalen med kunskap genom utbildningar eller information, att personalen hjälper sina kunder genom att påminna dem eller ställa frågan om de har något klimatkrav att tänka på när de köper produkter och att handlarna har system som kan hantera den här datan så att uppgifterna finns tillgängliga för personalen, säger Patric.
Förutom Boverkets förslag händer det också mycket inom hållbarhetsområdet på EU-nivå, med bland annat genom den så kallade Green deal där ett av målen är att det inte ska finnas några nettoutsläpp av växthusgaser år 2050 och taxonomiförordningen som tittar på vilka investeringar som är miljömässigt hållbara. Dessutom håller energiprestandadirektivet som ska förbättra byggnaders energiprestanda, och byggproduktförordningen som anger de krav som ska vara uppfyllda för att sälja en byggprodukt, på att revideras.
– Det är mycket som kommer från alla håll nu, så det återstår att se hur det kan synkas ihop och vad det kokas ner till. Det vi vet är att det i alla fall inte kommer att bli mindre hållbarhetskrav framöver, säger Monica Björk.
Byggmaterialhandlarna har börjat förbereda sig
Byggmaterialhandlarna har redan börjat förbereda genom att formulera nya krav på byggmaterialleverantörerna i sin Vilmastandard.
– Även om det formellt inte ligger på oss att genomföra detta måste vi vara beredda på att det kommer att hamna på oss och vi tittar på hur vi ska föra in kraven på klimatpåverkan i vårt flöde. Digitalisering är en förutsättning för att det här ska gå att genomföra, säger Monica.
I stort är Byggmaterialhandlarna positiva till Boverkets förslag, men ser också risker med den ökade administrationen.
– Vi vill ju jobba för att bidra till en mindre klimatpåverkan, men är samtidigt oroliga för att den administrativa bördan kommer att öka mycket för våra medlemmar, säger Monica.
Datum att hålla koll på
1 juli 2025
Gränsvärden kan införas tidigast den 1 juli 2025 i reglerna om klimatdeklarationer för byggnader om förslaget går igenom. Byggnaderna delas in i två grupper där grupp 1 innefattar till exempel småhus, flerbostadshus, kontorsbyggnader och utbildning exklusive förskola samt specialbostad och grupp 2 övriga byggnader där det saknas robusta referensvärden. Byggherren ska bifoga ett beräkningsunderlag när klimatdeklarationen registreras.
1 januari 2027
En klimatdeklaration som omfattar hela byggnadens livscykel föreslås från 1 januari 2027. Krav på klimatdeklaration föreslås även vid vissa ändringar av befintliga byggnader från samma datum, om ändringen innebär att byggnaden helt eller delvis tas i anspråk, eller inreds för ett väsentligen annat ändamål. Kravet gäller också om det i byggnaden inreds någon ytterligare bostad, eller någon ytterligare lokal för handel, hantverk, eller industri.
Läs mer om Boverkets förslag här.
Artikeln är hämtad ur nummer 4 2023 av tidningen ByggMaterial.