Hans Karlander, vd och koncernchef på Thomas Concrete Group.
Thomas Concrete Group vill se ökad forskning på betong
Nyheter
09 november 2023
Text: Emma Sellbrink Foto: Thomas Concrete Group
Det krävs fler riktade anslag till betongforskning och innovation från statens sida för att utveckla mer hållbara lösningar. Det skriver Thomas Concrete Group i en uppmaning till regeringen inför kommande forsknings- och innovationspolitiska proposition.
Betong är Sveriges och världens mest använda byggmaterial och cirka 80 procent av allt byggmaterial som används i Sverige idag är baserat på betong.
– Betong är beständigt, har lång livslängd och står emot extremväder, brand, fukt och mögel. För många konstruktioner är betong det enda material som kan möta kvalitets- och beständighetskraven. Vi ser betong som avgörande för att bygga robusta och hållbara samhällen nu och i framtiden. Samtidigt behöver byggbranschen ställa om till klimatneutralitet med bibehållen konkurrenskraft, och tempot i omställningen måste öka. Därför skickar vi nu vår uppmaning till regeringen, att Sverige behöver en nationell samlad forsknings- och innovationsinriktad nod som snabbar på omställningen i byggbranschen, säger Hans Karlander, vd och koncernchef på Thomas Concrete Group.
Forskningen inom byggmaterial och byggteknik har varit relativt begränsad i Sverige under de senaste 15–20 åren och det genomförs mer innovativ forskning med statligt stöd i andra länder.
– Från statligt håll, har det getts stöd och tagits fram strategier med fokus på träbyggande. Men staten har inte gjort motsvarande satsningar för betong eller andra byggmaterial, säger Karin Gäbel, hållbarhetschef på Thomas Concrete Group.
Idag investerar Thomas Concrete Group, liksom andra företag i cement- och betongbranscherna, stort i forskning och utveckling för mer hållbara bindemedel än cement. Forskning sker även på RISE samt vid universitet och högskolor.
– Det är bra, men det behövs en riktad långsiktig satsning på innovativ fri forskning inom betongbaserat byggande i Sverige och satsningar för att säkra kompetensförsörjningen, som ska bidra till att lösa de utmaningar som cement- och betongbranscherna definierat. Och det är därför vi behöver fler riktade anslag från staten till just betongforskning och innovation, avslutar Karin Gäbel.
Annons: