För blomsterintresserade Louise från Skillingaryd i Småland var gymnasievalet självklart – det var floristutbildningen som gällde.
Under gymnasietiden arbetade hon extra i en blomsterbutik på orten, där fick hon också arbete när studenten var överstökad.
Men efter ett år bland blommor och blad tappade hon intresset. I stället började hon som montör på en metallindustri.
Inte riktigt hennes grej heller. Så dök då den där annonsen upp för sex år sedan om att nyöppnade XL-Bygg i Värnamo sökte butikspersonal.
– Jag ville göra någonting helt nytt och sökte jobbet eftersom det lät kul. Och jag fick det utan att ha några erfarenheter av vare sig byggande eller byggmaterial. När jag började visste jag knappt skillnad på tryckimpregnerat och obehandlat virke, skrattar hon.
Så det var mycket att lära sig.
– Första tiden frågade jag mig själv vad jag gett mig in på? Men när jag är intresserad av något, då lär jag mig ganska snabbt. Jag jobbade ibland också på lagret för att få mer kännedom om produkterna. Och sedan läste jag på, säger hon.
Att det var en mansdominerad bransch märkte hon snabbt.
– En del kunder, framför allt äldre män, ville sätta mig på prov och testa om jag verkligen hade kunskaper. En del manliga konsumentkunder ville absolut inte ha hjälp av mig, de skulle prompt prata med någon av mina manliga kollegor.
Nu var detta bemötande inget ovanligt för Louise eftersom hon kört rally i flera år, tillsammans med sin tvillingsyster Jenny. De har bland annat vunnit DM i Småland.
– Två tjejer i en rallybil blev för mycket för en del killar som tittade snett och kom med spydiga kommentarer när det gick bra för oss, berättar hon.
När hon flyttat till hus utanför Alvesta tillsammans med pojkvännen Anton Claesson sökte hon jobb hos Derome i Alvesta. Louise fick jobbet, och det var ungefär samtidigt som Derome även skulle öppna byggvaruhandel i Växjö.
– Min chef frågade mig om jag ville bli butikschef där. Först tvekade jag, men jag är i grunden en sådan som vill var med och ta ansvar, och utveckla både mig själv och det jag arbetar med.
Butiken öppnade förra hösten, men Louise hann bara chefa där ett halvår innan hon fick sonen August och gick hem på mammaledighet. Nästa sommar ska hon vara tillbaka igen.
– Derome är ett bra företag, och det var aldrig några problem med att ta lång mammaledighet. Jag tittar inom butiken ibland och en av mina väninnor jobbar där så jag håller mig a jour med vad som händer.
Deromes byggmaterialhandel i Växjö har tolv anställda och tre av dem är kvinnor.
– Jag önskar att ännu fler kvinnor söker sig till vår bransch, och gärna till chefsroller. Vi kvinnor har ett lite annorlunda synsätt. Framför allt prioriterar vi mjuka värden och vill att personalen ska må bra.
Vad är det bästa med att vara chef i en byggmaterialhandel?
– Variationen. Det handlar både om ledarskapet, att kunna sälja och att kunna möta kunder. Just mötet med kunderna tycker jag är det bästa.
Namn: Louise Blansch.
Ålder: 29 år.
Gör: Butikschef i Deromes bygghandel i Växjö.
Familj: Sambon Anton Claesson, 30, sönerna William, fyra år, och August som är ett halvår.
Bor: Hus i Benestad utanför Alvesta.
Fritidsintressen: Köra rally och träning.
Dold talang: Tror inte jag har någon sådan.
Min bästa sida: Omtänksam.
Min sämsta sida: Kan vara för hård mot mig själv ibland.
Texten är hämtad ur ByggMaterial nummer 5 2023.