Robert Danielsson grundade Ödehusrörelsen.

Ödehusgurun räddar skönhet undan förfall

Nyheter

I Sverige står omkring 200 000 hus tomma, i akut behov av kärlek. För Robert Danielsson värker den vetskapen i bröstet. Som grundare av Ödehusrörelsen är han med och driver en revolution inom upprustning, för de gamla byggnadernas och landsbygdens revansch.

Robert har alltid älskat gamla anrika byggnader. När han fick i uppdrag att skriva artiklar om byggnadsvård för tidningen Gård & Torp 2012 växte sig kärleken starkare. Han skrev om alla vackra ödehus han hade sett runtom i landet och hittade ett stort engagemang i att beskriva den potential som renoveringslivet på landet hade att erbjuda. Senhösten 2015, när svenskarna öppnade sina hjärtan och hjälpte människor på flykt från Syrien, stod det klart att många ödehus i Sverige var i så pass bra skick att de bara behövde enklare upprustningar för att kunna användas. Men ingen såg potentialen, utan bara en sorglig rest från förr. 

– Medmänskligheten var fin att se. Samtidigt visade krisen att det gick att få fina boenden till relativt billiga prislappar, bara man var villig att lägga ner lite arbete. Den låga kostnaden lockar människor ut på landet än idag. Ödehus erbjuder fantastiska möjligheter för dem som annars aldrig skulle ha råd med sina drömhus, säger Robert. 

2016 startade Robert Facebook-gruppen ”Jag räddade ett ödehus”, som snabbt fick flera tusen medlemmar. Här samlades folk kring genomförda renoveringar, utmaningar de stött på längs vägen och diverse byggtips. I skrivande stund har gruppen 34 000 medlemmar, varav cirka 20 000 är på jakt efter det perfekta renoveringsobjektet. 

 

Att bygga drömhus med små medel

En av gruppmedlemmarna som har köpt ett ödehus är Robert själv. Under arbetet med Ödehusrörelsen förälskade han sig i en småländsk 1850-talsvilla med 16 rum och kök, helt utan moderniteter. Numera är han där så ofta arbetet tillåter, samt en spikad renoveringsvecka per månad.  

– Redan vid första ögonkastet såg jag vad huset skulle kunna bli. Köpet blev också ett sätt att visa alla som menar att det är för dyrt och krångligt att det faktiskt går att få sitt drömhus med små medel. Jag gör så mycket jag kan på egen hand, även sådant som jag har noll erfarenhet inom. Varje gång jag knäcker koden tänker jag att se på sjutton, jag kan ju! Jag testar mig fram och tänker utanför boxen. Mitt senaste infall är att försöka göra en slags värmeväxlare med hjälp av gödsel från bondgården intill. Vem vet, det kanske går, skrattar Robert. 

Att renovera gamla hus är sällan en spikrak process. Det krävs tid, kreativitet och skicklighet. Robert brukar säga att ingenting är omöjligt.

– I många fall handlar det om att göra en elitsatsning, som i idrott fast i husbygge. Omfattningen kan variera mycket, men man måste kunna tänka på det som en helhjärtad satsning som kanske tar 5-10 år innan man är i mål. Det handlar mycket om mental inställning för att lyckas, precis som inom idrotten. Det fiffiga med landsbygden är att det ofta finns väldigt skickliga hantverkare att få råd och hjälp från. Mitt bästa tips är att hålla fast i de bra kontakter du hittar. Duktiga personer jobbar ofta ihop med andra duktiga personer. Ta vara på alla goda råd och bolla dina funderingar så fort du får chansen, säger Robert. 

Genom åren har Robert följt upprustningar av allt från gamla kyrkor och kapell till borgar och slott, med spektakulära slutresultat.  

– Jag kan bli helt tagen av att se halvt förfallna byggnader vakna till liv. Det lustiga är att ambitiösa projekt faktiskt sällan är svåra, eftersom de har generösa budgetar och många som vill hjälpa till. Mindre hus där man vill hålla nere kostnaderna däremot, där snackar vi utmaning. Det är där man på riktigt ser vad mänsklig envishet klarar av, säger Robert. 

Men det är ofta ganska krångligt att köpa ett ödehus. Flera kommuner har inventerat hur många som finns, men nästan alla ägs av någon och denne är sällan sugen på att sälja. 

– Många hus står tomma till följd av sjukdom, arvstvister eller levande förhoppningar hos ägarna om att kunna flytta ut på ålderns höst. Den kanske främsta anledningen är att många ägare oroar sig för vad som ska hända med huset om de säljer. Det är därför man sällan ser husen till salu på Hemnet och andra mäklarsidor. Är man på jakt efter ett ödehus tycker jag att man ska försöka att lära känna ägaren till intresseobjektet lite och berätta om sina renoveringsplaner. Genom att bygga upp ett förtroende blir det enklare för ägarna att släppa taget. I många svenska kommuner kan man också höra av sig till landsbygds- eller kommunutvecklarna för att se om det finns några ödehus att köpa. De får inte agera mäklare, men har ofta ganska bra koll, säger Robert. 

 

EU-direktiv kommer att utmana branschen

Sverige är inte ensamt om att ha många ekande tomma villor. Hela Europa kryllar av övergivna hus, totalt nära fyra miljoner. Nyligen gav EU-kommissionen direktiv om att det beståndet ska rustas upp, en satsning som har fått namnet New Bauhaus eller renovation wave.  

– Att värna om det befintliga eller riva och bygga nytt är en fråga som har gått i cykler bland politikerna. Nu vill de att vi tar hand om byggnaderna som finns, både för att det råder bostadsbrist på många håll och för att det ofta är mer hållbart än att bygga nytt från grunden. I det ingår ett omfattande energieffektiviseringsarbete, säger Robert och fortsätter:

– En sak som kommer att påverka oss i Sverige mycket är att våra politiker har deklarerat att en stor del av husen som behövs 2050 redan är byggda, säger Robert.  

 

”Många snickare kan bara bygga rakt”

En utmaning som EU-direktivet medför är att delar av byggbranschen saknar kompetens för att jobba med gamla hus. Enligt Robert lär sig många snickare bara att bygga rakt och renovera med nya material, vilket inte räcker vid renovering av ödehus. 

– Byggbranschen behöver hitta sätt att förhålla sig till den stora variation av material och byggtekniker som den här förskjutningen innebär. De behöver helt enkelt använda mer återbruk och bli bättre på att reparera. Nyproduktioner är förhållandevis enkla medan upprustning av nästan förfallna hus, utan isolering och diverse moderniteter, kommer med helt andra förutsättningar. Som byggprojektledare märker jag att det finns stora brister i att renovera gamla hus utan att prislappen springer iväg. Det måste finnas ekonomisk rationalitet, säger Robert. 

Vidare berättar Robert att vissa politiker har börjat att snegla åt Ödehusrörelsens håll för att se vilka lösningar som fungerar med liten budget och stor portion återbruk. 

– Som jag nämnde tidigare så gäller det att vara kreativ när man renoverar gamla hus. Vad går att återbruka, hur gjorde man förr och vilka material är rimliga att använda idag? Gamla konstruktioner är ofta gjorda för att hålla länge. Genom att inspireras av det gamla och ta lärdom av det nya kan man få hus med fler hundra år på nacken att hålla minst lika länge till, avslutar Robert. 

 

 

Texten är hämtad ur ByggMaterial nummer 6 2023.

 

Annons:

Colorama blir en del av Mestergruppen

Nyheter

04 mars 2024

Kristdala Bygg blir en del av Bolist

Nyheter

04 mars 2024

Salix Hem & Beslag förvärvar Beslag Design AB

Nyheter

01 mars 2024

Beijers Branschrapport – ett 2024 med vändning i sikte

Nyheter

01 mars 2024

Ahlsell gör nyförvärv inom industrisektorn

Nyheter

01 mars 2024

"Regeringen behöver göra mer för en fungerande bostadsmarknad"

Nyheter

01 mars 2024

Forskningsprojekt inom AI ska främja återbruk av byggmaterial

Nyheter

29 februari 2024

Återbrukat skiffer bidrar till halverad klimatpåverkan

Nyheter

29 februari 2024

Nytt samarbete ska säkra tillgången på byggmaterial för Beijers kunder

Nyheter

26 februari 2024

De kan bli Årets innovation inom byggbranschen

Nyheter

26 februari 2024

Beijer sammanställer hållbarhetsarbetet 2023

Nyheter

26 februari 2024

Påbörjade lägenheter minskade med 49 procent

Nyheter

26 februari 2024

Beijer Byggmaterials ägare når högsta rankingen i hållbarhetsutvärdering

Nyheter

26 februari 2024

Nytt nummer av ByggMaterial!

Nyheter

22 februari 2024

Trävarutillverkare inleder strategiskt samarbete med Ljungberg Fritzoe

Nyheter

21 februari 2024

Hon ska leda Ahlsellkoncernens kommunikationsarbete

Nyheter

21 februari 2024

Peter Sjöström, inköpsdirektör på Beijer: ”Vi lär se en vändning under eller strax efter sommaren”

Nyheter

21 februari 2024

Happy Homes går in i Mestergruppen: ”Väldigt positivt”

Nyheter

21 februari 2024

Uppåt för byggstarterna i januari enligt Byggfaktas Byggstartsindikator

Nyheter

21 februari 2024

Byggmaterialhandlarna utreder retursystem för truckströn

Nyheter

19 februari 2024

I stort sett oförändrat Byggkostnadsindex i januari

Nyheter

16 februari 2024

Kriminalvården väljer Derome som industrileverantör

Nyheter

16 februari 2024

XL-Bygg vinnare i Empati Grand Prix

Nyheter

15 februari 2024

Beijer Växjö slår upp portarna i ny kostym

Nyheter

15 februari 2024

Derome storsatsar på hyresrätter

Nyheter

15 februari 2024

AB Karl Hedin återupptar utbildning på alla fronter

Nyheter

15 februari 2024

”Byggkrisen är en storstadskris”

Nyheter

14 februari 2024

Peab tecknar nya avtal med flera byggmaterialhandlarkedjor

Nyheter

14 februari 2024

Bolist öppnar ny butik i Östhammar

Nyheter

13 februari 2024

Ramirentrapporten: Så har konjunkturen slagit mot byggbranschen

Nyheter

13 februari 2024

Derome vinner silver i kundnöjdhet

Nyheter

09 februari 2024

Rapport från Byggfakta: Stort intresse för återbruk - men också utmaningar

Nyheter

08 februari 2024

Minskat byggande påverkar försäljningen av limträ

Nyheter

08 februari 2024

Fasad av spillmaterial flyttar gränserna för återbruk

Nyheter

07 februari 2024

Hundratals trä- och byggarbetare överlämnade namninsamling till bostadsministern

Nyheter

07 februari 2024

Större betongtrailrar minskar antalet transporter

Nyheter

07 februari 2024

Limmet som öppnar för nya dimensioner av återbruk

Nyheter

07 februari 2024

"Nya affärsmöjligheter med cirkulärt byggande”

Nyheter

07 februari 2024

Innovativt projekt med materialvalen under lupp

Nyheter

07 februari 2024

Byggfakta: Leverantörer önskar mer information om byggplaner från beställare

Nyheter

06 februari 2024

Ahlsell gör småländskt nyförvärv inom infästning

Nyheter

05 februari 2024

Woody går på offensiven med ny byrå

Nyheter

05 februari 2024

Ny CFO för Kesko Sverige

Nyheter

05 februari 2024

Leverantörerna på Byggfakta Docu:s topplista

Nyheter

01 februari 2024

Södra Wood stänger ner enheter

Nyheter

31 januari 2024

Minskad omsättning och försäljning för Byggmax

Nyheter

31 januari 2024

Marknadsplatsen Tørn växer

Nyheter

30 januari 2024

Happy Homes Värmdö årets Jotun-återförsäljare

Nyheter

30 januari 2024

De prisades på årets Bolist Leverantörsmässa

Nyheter

29 januari 2024

AB Karl Hedin Bygghandel gör nyförvärv i Medelpad

Nyheter

26 januari 2024

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår