Ramirentrapporten: Bara 2 av 10 byggarbetsplatser jobbar på att få bort machokulturen
Nyheter
25 juni 2024
Text: Emma Sellbrink Foto: Ramirent
Byggbranschen präglas fortfarande av en stark machokultur. Det visar siffror från årets Ramirentrapport. Drygt hälften (55 procent) av de som jobbar inom branschen säger att det finns en machokultur på deras arbetsplats. Bland byggnadsarbetare är siffran hela 63 procent. Bara 2 av 10 byggarbetsplatser arbetar aktivt för att få bort den. Siffrorna skiljer sig inte nämnvärt från förra året.
Enligt Ramirentrapporten tycker 1 av 4 inom byggbranschen att det finns en tuff jargong på deras arbetsplats. 4 av 10 säger ifrån om någon uttalar sig olämpligt, men bara på 2 av 10 byggarbetsplatser jobbar man aktivt för att minska machokulturen.
Drygt hälften (55 procent) inom branschen säger att det råder en machokultur på deras arbetsplats idag. Bland byggnadsarbetare är siffran hela 63 procent. Nästan 8 av 10 uppger att det blir mindre machokultur på mer jämställda arbetsplatser. Samtidigt behöver branschen få bort en sådan jargong för att kunna attrahera personer med olika bakgrund och kön.
Att jobba bort machokulturen är även en satsning på ökad säkerhet. Var tionde som svarat på Ramirentrapportens enkät, menar att det finns en jargong på deras arbetsplats som gör att många utsätter sig för onödiga risker. 3 av 4 säger att det slarvas med en eller flera säkerhetsföreskrifter på deras byggarbetsplats.
Samtidigt som machokulturen fortfarande håller sig fast inom branchen, visar Ramirentrapporten att de allra flesta är positiva till mer jämställda arbetsplatser. 88 procent tycker det är positivt att det finns både män och kvinnor på deras arbetsplats. Lika många tycker det är positivt med personer i olika åldrar. 70 procent uppskattar att ha kollegor med olika bakgrund.
– Siffrorna indikerar att branschen är på gång och det är bra. Byggbranschen behöver attrahera och rekrytera medarbetare från hela befolkningen. Men ska vi lyckas med det, måste vi bli bättre på hur vi är och hur vi pratar med varandra. Där har inte bara ledningen, utan alla som jobbar på en arbetsplats, ett ansvar att säga ifrån om någon uttalar sig olämpligt och att själv sila snacket, säger Anna Klebe, CHRO på Ramirent.
I Ramirentrapporten har 500 personer inom byggbranschen fått svara på frågor om hur omvärlden påverkat deras arbetsplats och om hur de ser på miljö, säkerhet, kompetensbehov, jämställdhet, hälsa och digitalisering. Undersökningen, som utförts av Ramirent med hjälp av Novus, finns att ladda ner här
Annons: