Byggfaktas månatliga Byggstartsindikator visar hur nybyggnationen i bostadssektorn och övriga fastighetssektorer utvecklas. Indikatorn tas fram genom en bearbetning av uppgifter från Byggfaktas byggprojektdatabas och bygger på de byggstartade nybyggnationsprojektens uppskattade byggkostnader. Genom att indikatorerna tas fram och publiceras med kort tidseftersläpning så ger de en tidig bild av byggkonjunkturen som inte kan ses i offentliga data förrän flera månader senare.
Byggstartsindikatorn, som inkluderar byggstarter för samtliga nyproducerade byggnader exklusive anläggningar och infrastruktur, steg med 0,1 procent under juni, vilket var något lägre än det nedreviderade utfallet för föregående månad. Föregående månadsutfall har reviderats ned för bostäder och upp för övriga byggnader. Jämfört med samma månad i fjol var årstakten 0,1 procent i maj, en nedgång från förra månaden.
– Byggstartsindikatorn sjönk marginellt till följd av en nedgång för bostadsbyggandet. Läget har förbättrats i år men återhämtningen verkar vila på bräcklig grund. Det blir intressant att se om lägre räntor och starkare konjunktur kan få den att öka i styrka under det andra halvåret, säger Tor Borg, analyschef på Citymark Analys och Byggfakta.
Byggstartsindikatorn för bostäder sjönk med 2,0 procent under maj. Jämfört med samma månad i fjol var indikatorn 8,9 procent högre. Tidigare månadsutfall har reviderats ned en del vilket tyder på att den pågående återhämtningen kan vara svagare än tidigare beräknat.
– Vi har tidigare sett en svag men tydlig återhämtning för bostadsbyggandet under vintern och våren. Det är för tidigt att säga om utfallet för juni innebär att återhämtningen är bruten eller inte, men uppenbart är det en svajig byggkonjunktur för tillfället, säger Tor Borg.
Om Byggstartsindikatorn för bostäder justeras för kostnadsutvecklingen med byggnadskostnadsindex för bostäder så fås en god prognosindikator för antalet byggstartade bostäder.
– Byggstartsindikatorn har under en längre period signalerat att byggandet är svagare än vad den officiella statistiken visar. I nuläget signalerar den att årstakten kommer att landa på omkring 24 000 byggstartade bostäder för 2024, säger Tor Borg.
Byggstartsindikatorn för övrigt fastighetsbyggande steg med 0,8 procent under juni, en något högre uppgång än månaden dessförinnan. Årstakten var +0,1 procent i juni, vilket är lägre än förra månaden.
– Byggstartsindikatorn för byggandet utanför bostadssektorn har legat förhållandevis stabilt på höga nivåer de senaste åren. Höstens och vinterns nedgång har förbytts till en mindre uppgång under våren och inledningen av sommaren. Industrisatsningar bidrar i hög grad till den höga byggtakten. I övriga sektorer minskar byggstarterna, säger Tor Borg.
Sammantaget uppgår den uppskattade byggkostnaden (exklusive markköp) för de nyproducerade bostäder som ingår i Byggfaktas projektdatabas och som bedömts ha byggstartats de senaste tolv månaderna till 43,4 miljarder kronor. Det är en nedgång med 12,2 miljarder kronor sedan föregående tolvmånadersperiod. Motsvarande kostnad för övriga byggnader, som utgörs av, affärs- industri- och logistiklokaler, kontorsbyggnader, hotell och restaurant samt samhällsfastigheter, uppgår till 114,8 miljarder kronor, en uppgång med 32,5 miljarder.
Revideringar sedan föregående månad
Byggstartsindikatorerna revideras bakåt i tiden varje månad då nya data kan ha tillkommit och gamla kan ha reviderats. Ny säsongsjustering och trendberäkning kan också påverka det historiska utfallet. I samband med denna månads beräkning har bostadsbyggandet reviderats ned med 1 procent för tredje kvartalet 2023, 2 procent för tredje kvartalet 2023, 5 procent för första kvartalet 2024 och med 9 procent för april och maj 2024. För övrigt byggande är det en upprevidering med 1,5 procent för månaderna mar-maj 2024. För det totala byggandet innebär detta en nedrevidering av utfallet för fjärde kvartalet 2023 och första kvartalet 2024 med 1 procent och med 2 procent för april och maj 2024.