Magnus Persson, Sales Manager Sweden, Akzo Nobel Decorative Coatings och Johanna Strömberg, Marketing Manager Sweden på Tarkett.

Gamla produkter får nytt liv

Nyheter

Återbruk är hetare än någonsin, men att tillverka nya produkter av gamla är ofta en större utmaning än man kan tro. Vi har pratat med två tillverkare om vilka hinder de stöter på längs vägen, hur byggmaterialhandeln kan vara till hjälp och hur de ser på framtiden.

Utmaning att återbruka färg

En av de som tagit fram en helt ny produkt av det som folk lämnat in till återvinning är färgtillverkaren Nordsjö, tillhörande koncernen Akzo Nobel, vars färg Nordsjö Evolve Recycled vann Nordbyggs guldmedalj tidigare i år.

Nordsjö Evolve Recycled är en helmatt vägg- och takfärg som innehåller 35 procent återvunnen färg från färgburkar som lämnats in till återvinningscentraler. 

Men att ta fram färg från färgrester där varje ny burk ska hålla samma kvalitet är inte det enklaste. Till sin hjälp har man haft färgåtervinningsföretaget InterChem.

– Att samla in, sortera, rengöra, behandla och kvalitetssäkra så att den återvunna färgen fungerar i en ny färgformulering som är densamma vid varje tillverkningstillfälle är så klart en tuff utmaning. Men med hjälp av experter inom båda företagen har vi hittat en process som vi är trygga med, berättar Magnus Persson, Sales Manager Sweden, Akzo Nobel Decorative Coatings.

Att den insamlade färgen håller olika kvalitet och är av olika typ är en annan sak som försvårar återvinningen.

– När man samlar in färg från olika återvinningsstationer blir det såklart väldigt många olika färgtyper och kvalitéer som ska samspela i den nya färgen, som i sin tur alltid ska vara av samma höga kvalitet, berättar Magnus.

Mottagandet har hittills varit positivt, och Magnus tror att detta bara är början, även om det kommer att ta ett tag innan man ser 100 procent återvunnen färg på butikshyllorna.

– Att sluta kretsloppet helt är såklart en målsättning för både oss och branschen. Dock tror jag att ett helt slutet kretslopp ligger längre fram i tiden. Men att öka cirkulariteten med ytterligare produkter och med större mängd återvunnen färg ligger närmre i tiden, säger han.

 

Återvunnen färg – så går det till

Färg från färgburkar som konsumenter lämnat in till återvinningscentraler samlas in. Förenklat filtreras och omarbetas sedan den återvunna färgen innan den blandas med nyproducerad färg. I samband med detta genomgår Nordsjö Evolve Recycled omfattande tester. Koldioxidavtrycket för Nordsjö Evolve Recycled har minskat med 21 procent jämfört med Nordsjö Original Tak- och väggfärg helmatt 3 och även mängden färg som går till spillo och deponeras har minskat.

 

 

Golvåtervinning sedan många år

Några som jobbat länge med återvinning är Golvbranschen, GBR. Där finns det sedan 20 år tillbaka en gemensam insamling av installationsspill av homogent plastgolv, och alla tillverkare som är med i GBR kan vara med i systemet.

Golvtillverkaren Tarkett har idag system för att återvinna homogena vinylgolv, textilgolv, linoleumgolv samt delar av kollektionerna av vinylplattor och heterogena vinylgolv. Deras Circular Collection omfattar alla produkter där de idag har fungerande insamlingssystem och egna processer för återvinning.

Det finns dock gupp på vägen även när det kommer till återvinning av gamla golv. Ett av problemen är att många byggnadsförberedare har tighta scheman och kanske inte fått information om att de kan kontakta Tarkett för inventering och återvinning av golven. Därför hoppas man att fler beställare blir tydligare med kravställning på inventering och återvinning av materialet när det är möjligt.

– Vi vill gärna komma ut för att se om det är ett golv vi kan ta tillbaka och vi skulle vilja att många fler hör av sig innan de river, säger Johanna Strömberg, Marketing Manager Sweden på Tarkett. 

Ett annat sätt att återvinna plastgolv är att ta till vara installationsspill. Vid läggning av plastgolv blir det ungefär 10 procent spill, och golvläggaren kan sortera spillet och lägga det i säckar som hämtas av Tarkett eller GBR. Golvet mals sedan ner till granulat för tillverkning av nya golv. Och för varje kvadratmeter plastgolv som återvinns minskar utsläppen med cirka tio kilo CO2.

Men även när det gäller installationsspill finns det utmaningar. 

– Det är svårt att få tillbaka spillet, bara 30 procent kommer tillbaka till oss trots att det är kostnadsfritt att beställa våra påsar och vi hämtar materialet på plats gratis, säger Johanna. 

Målet för Tarkett är att alla deras golv ska innehålla i snitt minst 30 procent återvunnet material år 2030. Det som ligger överst på listan idag är iQ Loop, med minst 65 procent återvunnet post-konsumentmaterial, det vill säga golv som är sålt och som sedan kommit tillbaka som installationsspill eller utrivna golv.

Kommer alla golv att kunna återvinnas i framtiden? 

– Det beror på hur nära framtid vi talar om. Just nu görs många investeringar för att se hur byggbranschen kan bli bättre på att se avfall som råvara, men lagstiftningen måste också följa med så snabbt som möjligt. Ju snabbare beställarna, både privata och offentliga, börjar kravställa återvunna och återvinningsbara material, desto fortare kommer omställningen komma, säger Johanna. 

 

Handeln viktig aktör under vägen framåt för återvunna golv

”För oss är det oerhört viktigt att utveckla samarbetet med golvläggare och handlare i hela Norden för att öka kunskapen om hur stor påverkan de kan göra genom att återvinna spillmaterial. Det finns en väldigt stor potential i de system vi redan byggt upp, men vi kommer inte kunna göra detta själva utan ett riktigt gott samarbete med hela branschen. Vi vill gärna ha dialog om hur vi kan börja samarbeta med våra återförsäljare för att lösa frågan med inlämning av spillmaterial från mindre golvläggarfirmor och i förlängningen även från konsument”, säger Johanna Strömberg.

Läs mer om hinder för golvåtervinning här.

 

 Exempel på andra produkter som får nytt liv

  • Bruksspecialisten är stora inom återbruk av tegel. De gamla tegelstenarna rensas, sorteras och paketeras och blir på nytt ett fasadtegel.  Det är CE-godkänt för nyproduktion med samma garantier som nyproducerat fasadtegel, och har cirka 96 procent minskade koldioxidutsläpp jämfört med nytillverkat tegel. 
  • Flera isoleringstillverkare har också kommit långt inom återvinning. Bland annat har Rockwool sitt återvinningsprogram Rockcycle där de tar tillbaka överbliven och gammal isolering från svenska byggprojekt och återvinner till nya produkter. Paroc har systemet Rewool som återvinner stenull.
  • Ecophon har nyligen lanserat en återbrukstjänst i Sverige där man återtar använda ljudabsorbenter, som efter kvalitetsgranskning säljs igen. Ecophon har även SoundCircularity Recycling, som erbjuder återvinning av installationsspill och paneler som inte kan återbrukas.

 

Texten är hämtad ur nummer 4 2024 av tidningen ByggMaterial.

Annons:

Vi önskar er en riktigt härlig sommar!

Nyheter

02 juli 2025

Ny affärskoordinator på Sveriges Fria Bygghandlare

Nyheter

01 juli 2025

Starkt flöde av fastighetsaffärer

Nyheter

01 juli 2025

Ny statistik: Färre arbetsolyckor i byggbranschen

Nyheter

01 juli 2025

Boverket blir beredskapsmyndighet

Nyheter

30 juni 2025

Big-Gruppen rekryterar vd och inköpschef

Nyheter

30 juni 2025

Ny statistik: Flera steg mot minskad klimatpåverkan i byggbranschen

Nyheter

27 juni 2025

Knauf Sverige GmbH förlänger inte sitt samarbete med SundaHus

Nyheter

27 juni 2025

XL-Bygg fortsätter ta marknadsandelar

Nyheter

27 juni 2025

Det här vill svenskarna bygga i sommar – altan och bastu toppar listan

Nyheter

27 juni 2025

Prognos: Vändningen dröjer för måleribranschen – men viss ROT-effekt syns

Nyheter

26 juni 2025

Debatt: Vi måste våga prata om det svåra

Nyheter

25 juni 2025

Hållbarhetsproffsen om utmaningarna med återbruk

Nyheter

25 juni 2025

Efter 80 år på samma plats – nu flyttar Bloms Trä

Nyheter

25 juni 2025

Över branschindex nio månader i sträck

Nyheter

25 juni 2025

Ny Director Marketing & Communication för Ahlsell Sverige

Nyheter

24 juni 2025

Hon blir Swedisols nya vd

Nyheter

24 juni 2025

Nya kontroller av byggarbetsplatser visar på en rad förbättringar

Nyheter

24 juni 2025

Prognoscentret: Infrastrukturinvesteringar och underhåll växlar upp

Nyheter

23 juni 2025

Kumla MSK en av vinnarna i årets XL-Hjälpen

Nyheter

23 juni 2025

Nu invigs världens första anläggning för koldioxidinfångning i industriell skala

Nyheter

18 juni 2025

Branschrekommendation ska minska vattenskador i kök

Nyheter

18 juni 2025

Svagare bostadsbyggande i maj enligt Prognoscentrets Byggstartsindikator

Nyheter

18 juni 2025

Regeringen föreslår förändringar av amorteringskrav och bolånetak

Nyheter

18 juni 2025

Debatt: Hållbara renoveringar kräver gemensamt ansvar

Nyheter

18 juni 2025

Thomée Gruppen AB fusionerar Hans Eggestrand AB

Nyheter

17 juni 2025

Snart öppnar NP Nilssons nya byggvaruhus i Osby

Nyheter

17 juni 2025

Derome Träteknik breddar erbjudandet inom miljö- och kvalitetsdata

Nyheter

12 juni 2025

Nu öppnar nya K-Bygg i Uppsala

Nyheter

12 juni 2025

Startup lanserar beslag som ska förenkla köksmontering

Nyheter

12 juni 2025

Nytt nummer av ByggMaterial!

Nyheter

12 juni 2025

Träbranschen pressad från flera håll – men ljusglimtar finns

Nyheter

11 juni 2025

Kocken som bytte bana – blev byggsäljare: ”Har aldrig ångrat mig”

Nyheter

11 juni 2025

BIG-gruppen väljer ny leverantör för lim och fog

Nyheter

11 juni 2025

XL-Bygg lanserar XL-Mygg

Nyheter

11 juni 2025

Rösta på Årets Byggmaterialhandlare

Nyheter

10 juni 2025

Ljusning för Europas byggmarknad

Nyheter

10 juni 2025

Derome satsar digitalt för att stärka kompetensen

Nyheter

05 juni 2025

Beijer i Piteå blir CrossFit-arena för en helg

Nyheter

05 juni 2025

Vimmerbyortens Ryttarförening får hjälp att bygga påstigningsramp

Nyheter

03 juni 2025

Beijers Branschrapport: Byggmaterialmarknaden bryter negativ trend

Nyheter

03 juni 2025

Gamla byggmetoder nyckeln till cirkulärt byggande

Nyheter

03 juni 2025

K-Bygg inleder samarbete med DNA Mediabyrå

Nyheter

03 juni 2025

Nu säljs forskningshus – första steg mot klimatneutrala villor

Nyheter

03 juni 2025

IF UDD Karlshamn är en av vinnarna i årets XL-Hjälpen

Nyheter

02 juni 2025

906 aktiebolag i konkurs under maj – men byggkonkurserna minskade

Nyheter

02 juni 2025

Undersökning från Svensk Byggtjänst: Låg beredskap för nya byggregler

Nyheter

27 maj 2025

Lilla Edets Ridklubb får hjälp att bygga tillgänglighetsanpassad läktare

Nyheter

27 maj 2025

Byggbranschen positiv till inkluderande arbetsplatser – men machokulturen är fortsatt stark

Nyheter

27 maj 2025

Boverket ska utreda ”Sverigehuset”

Nyheter

27 maj 2025

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår