Utmaning att återbruka färg
En av de som tagit fram en helt ny produkt av det som folk lämnat in till återvinning är färgtillverkaren Nordsjö, tillhörande koncernen Akzo Nobel, vars färg Nordsjö Evolve Recycled vann Nordbyggs guldmedalj tidigare i år.
Nordsjö Evolve Recycled är en helmatt vägg- och takfärg som innehåller 35 procent återvunnen färg från färgburkar som lämnats in till återvinningscentraler.
Men att ta fram färg från färgrester där varje ny burk ska hålla samma kvalitet är inte det enklaste. Till sin hjälp har man haft färgåtervinningsföretaget InterChem.
– Att samla in, sortera, rengöra, behandla och kvalitetssäkra så att den återvunna färgen fungerar i en ny färgformulering som är densamma vid varje tillverkningstillfälle är så klart en tuff utmaning. Men med hjälp av experter inom båda företagen har vi hittat en process som vi är trygga med, berättar Magnus Persson, Sales Manager Sweden, Akzo Nobel Decorative Coatings.
Att den insamlade färgen håller olika kvalitet och är av olika typ är en annan sak som försvårar återvinningen.
– När man samlar in färg från olika återvinningsstationer blir det såklart väldigt många olika färgtyper och kvalitéer som ska samspela i den nya färgen, som i sin tur alltid ska vara av samma höga kvalitet, berättar Magnus.
Mottagandet har hittills varit positivt, och Magnus tror att detta bara är början, även om det kommer att ta ett tag innan man ser 100 procent återvunnen färg på butikshyllorna.
– Att sluta kretsloppet helt är såklart en målsättning för både oss och branschen. Dock tror jag att ett helt slutet kretslopp ligger längre fram i tiden. Men att öka cirkulariteten med ytterligare produkter och med större mängd återvunnen färg ligger närmre i tiden, säger han.
Återvunnen färg – så går det till
Färg från färgburkar som konsumenter lämnat in till återvinningscentraler samlas in. Förenklat filtreras och omarbetas sedan den återvunna färgen innan den blandas med nyproducerad färg. I samband med detta genomgår Nordsjö Evolve Recycled omfattande tester. Koldioxidavtrycket för Nordsjö Evolve Recycled har minskat med 21 procent jämfört med Nordsjö Original Tak- och väggfärg helmatt 3 och även mängden färg som går till spillo och deponeras har minskat.
Golvåtervinning sedan många år
Några som jobbat länge med återvinning är Golvbranschen, GBR. Där finns det sedan 20 år tillbaka en gemensam insamling av installationsspill av homogent plastgolv, och alla tillverkare som är med i GBR kan vara med i systemet.
Golvtillverkaren Tarkett har idag system för att återvinna homogena vinylgolv, textilgolv, linoleumgolv samt delar av kollektionerna av vinylplattor och heterogena vinylgolv. Deras Circular Collection omfattar alla produkter där de idag har fungerande insamlingssystem och egna processer för återvinning.
Det finns dock gupp på vägen även när det kommer till återvinning av gamla golv. Ett av problemen är att många byggnadsförberedare har tighta scheman och kanske inte fått information om att de kan kontakta Tarkett för inventering och återvinning av golven. Därför hoppas man att fler beställare blir tydligare med kravställning på inventering och återvinning av materialet när det är möjligt.
– Vi vill gärna komma ut för att se om det är ett golv vi kan ta tillbaka och vi skulle vilja att många fler hör av sig innan de river, säger Johanna Strömberg, Marketing Manager Sweden på Tarkett.
Ett annat sätt att återvinna plastgolv är att ta till vara installationsspill. Vid läggning av plastgolv blir det ungefär 10 procent spill, och golvläggaren kan sortera spillet och lägga det i säckar som hämtas av Tarkett eller GBR. Golvet mals sedan ner till granulat för tillverkning av nya golv. Och för varje kvadratmeter plastgolv som återvinns minskar utsläppen med cirka tio kilo CO2.
Men även när det gäller installationsspill finns det utmaningar.
– Det är svårt att få tillbaka spillet, bara 30 procent kommer tillbaka till oss trots att det är kostnadsfritt att beställa våra påsar och vi hämtar materialet på plats gratis, säger Johanna.
Målet för Tarkett är att alla deras golv ska innehålla i snitt minst 30 procent återvunnet material år 2030. Det som ligger överst på listan idag är iQ Loop, med minst 65 procent återvunnet post-konsumentmaterial, det vill säga golv som är sålt och som sedan kommit tillbaka som installationsspill eller utrivna golv.
Kommer alla golv att kunna återvinnas i framtiden?
– Det beror på hur nära framtid vi talar om. Just nu görs många investeringar för att se hur byggbranschen kan bli bättre på att se avfall som råvara, men lagstiftningen måste också följa med så snabbt som möjligt. Ju snabbare beställarna, både privata och offentliga, börjar kravställa återvunna och återvinningsbara material, desto fortare kommer omställningen komma, säger Johanna.
Handeln viktig aktör under vägen framåt för återvunna golv
”För oss är det oerhört viktigt att utveckla samarbetet med golvläggare och handlare i hela Norden för att öka kunskapen om hur stor påverkan de kan göra genom att återvinna spillmaterial. Det finns en väldigt stor potential i de system vi redan byggt upp, men vi kommer inte kunna göra detta själva utan ett riktigt gott samarbete med hela branschen. Vi vill gärna ha dialog om hur vi kan börja samarbeta med våra återförsäljare för att lösa frågan med inlämning av spillmaterial från mindre golvläggarfirmor och i förlängningen även från konsument”, säger Johanna Strömberg.
Läs mer om hinder för golvåtervinning här.
Exempel på andra produkter som får nytt liv
- Bruksspecialisten är stora inom återbruk av tegel. De gamla tegelstenarna rensas, sorteras och paketeras och blir på nytt ett fasadtegel. Det är CE-godkänt för nyproduktion med samma garantier som nyproducerat fasadtegel, och har cirka 96 procent minskade koldioxidutsläpp jämfört med nytillverkat tegel.
- Flera isoleringstillverkare har också kommit långt inom återvinning. Bland annat har Rockwool sitt återvinningsprogram Rockcycle där de tar tillbaka överbliven och gammal isolering från svenska byggprojekt och återvinner till nya produkter. Paroc har systemet Rewool som återvinner stenull.
- Ecophon har nyligen lanserat en återbrukstjänst i Sverige där man återtar använda ljudabsorbenter, som efter kvalitetsgranskning säljs igen. Ecophon har även SoundCircularity Recycling, som erbjuder återvinning av installationsspill och paneler som inte kan återbrukas.
Texten är hämtad ur nummer 4 2024 av tidningen ByggMaterial.