Förtydliganden och språkliga justeringar
Denna gång är det en mindre uppdatering med förtydliganden och språkliga justeringar.
Boverket har förtydligat vilka byggdelar som ingår. I den sammanfattande tabellen över byggdelar har man lagt till att följande byggdelar ska inkluderas:
- Yttertakskonstruktion som exempelvis takstolar
- Yttertak och bjälklag, inklusive gröna tak med tätskikt
- Vindskivor och fotplåt
- Fast monterad vikbar innervägg
- Avjämningsmassor och flytspackel
I tabellen har även lagts till att följande byggdelar inte ska inkluderas:
Man har också lagt till en notering under avsnittet ”Redovisa klimatpåverkan för byggdelarna i rätt kategori”. Tabellen är uppskattad men en del har uppfattat den som komplett, vilket den inte är och det har vi förtydligat. ”Notera att tabellen är till för att underlätta för deklaranten. Den har tagits fram då Boverket fått många frågor om de vanliga klassningssystemen ”Svenska entreprenörföreningens byggdelstabell” (SBEF/BSAB83) och ”Byggandets samordning AB” (BSAB96). Tabellen är inte komplett eller helomfattande.”
Byggdelar som ingår
Klimatdata till beräkningen
Man har lagt till ett tips om byggherren har svårt att välja generiska klimatdata som motsvarar den valda byggprodukten. ”Byggherren kan kontakta byggprodukttillverkaren och fråga om det är möjligt att få hjälp med bedömningen.”
Under rubriken ”Tredjepartgranskning eller motsvarande” har även lagts till följande förtydligande: ”Det krävs att det finns en publicerad moder-EPD för att en dotter-EPD ska motsvara en tredjepartsgranskad EPD.”
Klimatdata till beräkningen
Indata för produktskedet
Under rubriken ”Återanvända byggprodukter” finns nu även tips om Boverkets vägledning om cirkulär ekonomi i byggsektorn.
Indata för produktskedet
Beräkning av täckningsgrad
I avsnittet ”Beräkning av täckningsgrad i en klimatdeklaration” har vi förtydligat att personal och riskpåslag inte ska tas med i summeringen av kostnaden för byggprodukter även från underentreprenörerna.
”Kostnadskalkylen är det vanligaste underlaget för att ta fram en resurssammanställning och den används när täckningsgrad beräknas, eftersom samtliga kostnader för byggprodukterna ingår i denna kalkyl. Kostnader i kalkylen som inte ger upphov till klimatpåverkan (till exempel personal eller riskpåslag) ska dock inte räknas med i summeringen av kostnaderna för byggprodukter. Det gäller även kostnader för personal och riskpåslag från underentreprenörer.”
Täckningsgraden ska beräknas
Spara underlag
För att underlätta för aktörer i byggbranschen att upprätta en klimatdeklaration finns en mall till beräkningsunderlaget (beräkningsmall) i handboken. Den underlättar dessutom för byggherren vid Boverkets tillsyn. Nu finns en uppdaterad mall till beräkningsunderlaget. Mallen har anpassats så att den ska kunna vara maskinläsbar.
Spara underlag
Boverkets klimatdatabas
Boverket vill uppmärksamma fler om att förbättringsförslag av klimatdatabasen kan lämnas till oss. Därför har den inledande texten på sidan om Boverkets klimatdatabas fått följande tillägg. ”Om du vill lämna förslag på byggprodukter att lägga till i Boverkets klimatdatabas eller andra förbättringar kontakta gärna Boverket. Kontaktinformation finns i Relaterad information.”
Boverkets klimatdatabas
Om Boverkets klimatdatabas
Boverkets principer för att avgöra om nya generiska klimatdata ska läggas till i Boverkets klimatdatabas har lagts till i avsnittet ”Om Boverkets klimatdatabas”.
”Boverkets klimatdatabas uppdateras årligen eller vid behov. Boverket utgår från följande principer för att avgöra om nya generiska klimatdata ska läggas till i klimatdatabasen.
- Byggprodukten används ofta och i stora kvantiteter inom den svenska byggsektorn.
- Byggprodukten utgör mer än en procent av den totala klimatpåverkan från den uppförda byggnaden.
- Generiska klimatdata för byggprodukten kan baseras på mer än en miljövarudeklaration (EPD) eller en rapport där standarden EN 15804 har tillämpats.”
Om Boverkets klimatdatabas
Uppdateringar i handboken
Vi har lagt till en ny sida som heter ”Uppdateringar i handboken” för att underlätta för dig som läser handboken att följa ändringar över tid. På den sidan publicerar vi övergripande information om tidigare revideringar som har gjorts i handboken.
Uppdateringar i handboken
Webbutbildningar
Vi har bytt teknisk plattform för webbutbildningen om klimatdeklarationer. Innehållet är dock detsamma och utseendet är snarlikt den tidigare webbutbildningen. En skillnad är att nu är det möjligt att få ett intyg efter avslutad kurs. För att få intyget så behöver du registrera dig innan du startar utbildningen. Du kan starta utbildningen även utan att registrera dig, precis som tidigare, men då kan du inte få ett intyg.
Webbutbildning om klimatdeklarationer