Den senaste Ramirent-rapporten, där Ramirent tillsammans med Novus har ställt frågor till personer inom byggbranschen, visar att drygt hälften av de tillfrågade uppger att de känner sig stressade på jobbet varje vecka. Sex av tio har någon gång det senaste året mått psykiskt dåligt på grund av sitt arbete.
Organisationen Mind är en ideell organisation som arbetar med psykisk hälsa, kunskapsspridning och påverkan. Mind sammanställer också statistik kring psykisk ohälsa i Sverige. Johanna Nordin, chef för kunskap och utveckling på Mind, är inte förvånad över att byggbranschen har en hög andel personal som mår dåligt.
– Byggbranschen är en mansdominerad bransch med en stark machokultur. Män som jobbar i byggbranschen har till viss del en starkare maskulinitetsnorm än andra män i andra branscher. Det är exempelvis väldigt få manliga hantverkare som kontaktar våra stödlinjer, eller blir volontärer i våra stödlinjer. Män söker inte heller vård för psykisk ohälsa i samma utsträckning som kvinnor.
För män är det ofta lättare att söka vård för ryggvärk eller magproblem, när det i själva verket handlar om stress, ångest eller depression.
– Det behöver inte betyda att de försöker lura sig in på fel ställe i vården, vissa kanske inte har uppfattat att ryggsmärtan beror på att man är spänd för att man går runt och oroar sig för något.
Med en tuff jargong i fikarummet kan steget vara lång till att fråga hur kollegan egentligen mår, eller berätta om sin egen psykiska ohälsa.
– Samtalsklimatet kanske inte alltid inbjuder till att vara så öppen med hur man mår, men det finns alla möjligheter att ändra på det, säger Johanna Nordin.
Det ligger ett stort ansvar på chefer och arbetsledare i att se till att medarbetare mår bra. Men som kollega kan det vara något så enkelt som en hand på axeln och att fråga ”hur mår du” som kan göra skillnad.
– En enkel sak för att få igång samtal runt fikabordet är våra Varmpratskort, en kortlek med frågor som öppnar upp för genuina och djupa samtal. Vi har även tagit fram sju steg till hur man som kollega eller chef kan prata med någon som mår dåligt.
Forskning visar att en skyddande faktor mot psykisk ohälsa är att kunna förstå, identifiera och uttrycka sina känslor.
– Det visar sig att män i byggbranschen är en grupp som har svårare för just det. En viktig sak att också ha i åtanke är att män ofta bara pratar med en enda person, oftast sin partner. Om den personer försvinner ur deras liv, exempelvis vid en separation, blir det en viktig riskfaktor. Då har man helt plötsligt ingen alls att pratat med.
På Minds hemsida finns flera användbara verktyg för att lära sig hantera svårigheter.
– Sedan är det självklart så att man inte alltid klarar allt själv. Ibland behöver man gå och prata med någon eller äta antidepressiv medicin.
Även om mycket fortfarande behöver göras för att förbättra den psykiska hälsan inom byggbranschen, kan det anas ett trendbrott där fler bygghandelskedjor får upp ögonen för ämnet. Mestergruppen är ett exempel på en kedja som stöttar Minds arbete. Samarbetet mellan Mind och Mestergruppen har pågått i ett par år handlar dels att finansiera Minds stödlinjer, dels om att gemensamt kommunicera och informera kring området psykisk ohälsa.
– Det är superspännande och jag tror verkligen att det finns en våg av vilja inom branschen att öppna upp för känslor. Med ganska enkla medel och lite träning kan vi alla ta det där samtalet som gör stor skillnad. Fler och fler arbetsgivare inser också att det kostar för mycket att ha personal sjukskrivna och att det faktiskt går att göra något åt sjukskrivningstalen på arbetsplatserna, säger Johanna Nordin.
Sju steg att prata med någon som har det svårt
1. Hitta rätt läge
Tänk på att välja ett lämpligt tillfälle för ett samtal och att det finns både tid och rum. Kanske är det lättare att prata medan ni promenerar eller gör något tillsammans?
2. Berätta vad du ser
Börja med att berätta det du ser och oroar dig för, ge gärna exempel. ”När vi åt lunch ihop häromdagen tänkte jag på det du varit med om, vill du berätta hur du har det?” Visa att du bryr dig om. ”Jag oroar mig för dig. Jag ser att du verkar låg. Kan vi prata en stund?”
3. Bekräfta känslor
Om personen berättar, bekräfta de känslor som personen beskriver. ”Du har det verkligen svårt just nu.” Bekräfta också genom att säga att du inte tycker det är konstigt att hen känner så. ”De flesta i din situation skulle nog uppleva …”
4. Utforska med frågor
Ge möjlighet att prata om hur personen ser på sin situation och sina problem, utan att lösa dem. Visa att du lyssnar genom att ställa frågor som gör det lättare att berätta. ”När du tänkte så, vad gjord
5. Lyft styrkor
Lyft det du ser att personen gör bra i det här läget. Bekräfta att du ser att personen anstränger sig. ”Du är verkligen bra på att förklara hur du tänker.” Det är en styrka att våga berätta. ”Tack för att du berättar.”
6. Planera ny kontakt
Prata så länge ni orkar, och bestäm en ny tid inom några dagar eller så tidigt att det känns tryggt. Skriv ner för att minnas och för att få lite perspektiv. Skapa trygghet genom att tala om att du har en plan för er kontakt. Fråga om du kan hjälpa till med något.
7. Ta hand om dig själv
Reflektera över vad ni har pratat om. Prata med någon du litar på, men lämna inte ut känsliga uppgifter. Tacka dig själv för att du stannar upp en stund, lyssnar och är betydelsefull för någon annan. Varje samtal räknas.
Om du eller någon du känner mår dåligt, kontakta någon av följande stödlinjer hos Mind:
Självmordslinjen: 90101
Äldrelinjen: 020-22 22 33
Föräldralinjen: 020-85 20 00
Om ditt eller någon annans liv är i fara – ring alltid 112.
Mer stöd och kunskap hittar du på Mind.se
Texten är hämtad ur nummer 5 2024 av tidningen ByggMaterial.