Sveafastigheters ambitiösa projekt är ett viktigt steg på vägen mot ökad kunskap om byggmaterial. Studien är redan i full gång. Byggstart är planerad till slutet av 2025.
– Tanken om att genomföra studien föddes för många år sedan. Idén var att göra en verklig jämförelse mellan trä och betong i skala 1:1 och att se hur materialvalen påverkar miljö och människor, berättar Patrik Schön, byggchef på Sveafastigheter.
Studien kommer att analysera materialens livscykel, från produktion och uppförande till användning.
– Jag tror att vi i och med detta projekt är först ut på marknaden med att faktiskt kunna räkna på hur den biologiska mångfalden påverkas av materialen som används i byggnaderna, förklarar Astrid Berglund som deltar i studien genom sin roll som hållbarhetsstrateg på mjukvarubolaget Plant.
Livscykelanalysen görs enligt metoden ReCiPe, där man utgår från flera olika miljöpåverkanskategorier så som markanvändning, försurning, klimatpåverkan och vattenanvändning för att få en helhetsbild av hur tillverkningen av materialen påverkar biodiversiteten.
– Miljöpåverkan handlar om mer än koldioxidutsläpp. Vår valda metod lyfter in fler faktorer. Några som har belyst behovet av att bredda miljödiskussionen är forskare på Stockholm Resilience Centre som har undersökt de nio planetära gränserna. De har identifierat mångfald/biodiversitet som en av miljöfaktorerna som behöver prioriteras högst, säger Astrid Berglund.
Hur tar ni hänsyn till att det kan skilja mycket konstruktionsmässigt när man bygger med trä- vs betongstomme? Är byggnaderna optimerade för det ena eller andra?
– Byggnaderna är inte optimerade för något av materialen. Vi har två identiska byggrätter och kommer att ta hjälp för att göra detaljplaner som tar hänsyn till materialens olika förutsättningar. Tanken är att lägenhetsfördelningen ska bli så lika som möjligt, men det kommer att bli vissa skillnader på grund av bland annat spännvidder och höjdskillnader i bjälklagen. Det här om materialens olika förutsättningar ur ett konstruktionsperspektiv är ännu en aspekt vi ser fram emot att kunna dra slutsatser av under studien. Sådana lärdomar kommer också att vara värdefulla för kommuner och politiker, säger Patrik Schön.
De två byggnaderna kommer att uppföras i Vallentuna och ha 16 lägenheter per hus. Patrik Schön berättar att arbetsförhållandena vid byggarbetsplatserna kommer att undersökas, för att se om det finns några skillnader i säkerhet och effektivitet mellan byggandet av trä- och betonghus.
– Målet är att säkerställa en säker och hälsosam arbetsmiljö, förklarar Patrik Schön och fortsätter:
– En annan viktig aspekt är hur hyresgästerna trivs. Vi följer upp hur hyresgästerna upplever boendekvaliteten och om det finns skillnader mellan husen. Det är intressant att så insikt i hur valet av byggmaterial påverkar vardagen.
Sveafastigheter hoppas att studiens resultat ska kunna appliceras på andra byggprojekt och bidra till en mer hållbar byggbransch.
– Vi har en långsiktig ambition om att vara ett klimatneutralt företagoch valet av stommar framöver kommer att ske med hänsyn till detta mål. En blandning av material kan vara framtiden, säger Patrik Schön.
Genom noggranna analyser och hänsyn till både klimatpåverkan och biologisk mångfald syftar projektet till att bidra till att skapa en byggbransch som är redo att möta framtidens utmaningar.
– Vi vill att resultaten från studien ska kunna appliceras på andra byggprojekt. Visionen är att biodiversitet ska räknas på varje gång man tar fram en livscykelanalys och att man tidigt i projekten ska ha det som en design- och tankespektrum, säger Astrid Berglund.
Texten är hämtad ur nummer 6 2024 av tidningen ByggMaterial.