Byggfaktas månatliga Byggstartsindikator visar hur nybyggnationen i bostadssektorn och övriga fastighetssektorer utvecklas. Indikatorn tas fram genom en bearbetning av uppgifter från Byggfaktas byggprojektdatabas och bygger på de byggstartade nybyggnationsprojektens uppskattade byggkostnader. Genom att indikatorerna tas fram och publiceras med kort tidseftersläpning så ger de en tidig bild av byggkonjunkturen som inte kan ses i offentliga data förrän flera månader senare.
Byggstartsindikatorn, som inkluderar byggstarter för samtliga nyproducerade byggnader exklusive anläggningar och infrastruktur, steg med 0,6 procent mellan december och januari. Utfallet för tidigare månader har reviderats ned en del, framför allt för bostadsbyggandet. Sammantaget har utvecklingen varit mer eller mindre stillastående de senaste två åren. Jämfört med samma månad i fjol var årstakten +3,1 procent i januari.
– Med tanke på de lägre räntorna och den begynnande konjunkturuppgången hade man nog väntat sig ett mer tydligt uppsving för byggstarterna de senaste månaderna. Möjligen är det ett fortsatt ansträngt kostnadsläge och en kvardröjande försiktighet som håller tillbaka, säger Tor Borg, analyschef på Citymark Analys och Byggfakta.
Byggstartsindikatorn för bostäder steg med 0,2 procent under januari. Jämfört med samma månad i fjol var indikatorn 15,6 procent högre. Revideringar av tidigare utfall har medfört att det senaste halvårets återhämtning ser svagare ut än tidigare. Bostadsbyggandet ser trots detta ut att ha befunnit sig i återhämtning under drygt ett år nu. Men det är dock fortfarande mycket långt kvar till tidigare nivåer.
– Bostadsbyggandet har lämnat bottennivåerna och återhämtningen verkar hålla i sig. Återhämtningen är dock väldigt fokuserad till Stockholm. I övriga delar av landet ligger byggstarterna fortfarande kvar på rekordlåga nivåer. Sammantaget går det också så långsamt att det kommer att ta flera år innan en mer normal byggtakt uppnås om återhämtningen fortsätter i detta långsamma tempo, säger Tor Borg.
Byggstartsindikatorerna har en stark korrelation med den offentliga investerings- och byggstatistiken. De är dessutom ledande, det vill säga att förändringar i indikatorerna tenderar att föregå förändringar i de offentliga siffrorna. Det innebär att de kan användas för kortsiktiga prognoser av byggutvecklingen. Om Byggstartsindikatorn för bostäder justeras för kostnadsutvecklingen med byggnadskostnadsindex för bostäder så fås en god prognosindikator för antalet byggstartade bostäder.
– Indikatorn ger en svagare bild av bostadsbyggandet än vad den som framkommer i den officiella statistiken. I nuläget signalerar den kostnadsjusterade indikatorn en årstakt för antalet byggstartade bostäder på strax under 24 000 för 2024. En årstakt som väntas öka till 25 000 under det första halvåret 2025, säger Tor Borg.
Byggstartsindikatorn för övrigt fastighetsbyggande steg med 0,9 procent under januari. Jämfört med samma månad förra året var den 2,4 procent lägre. Upprevideringar av de senaste månadernas utfall förändrar inte bilden av en begynnande nedgång.
– Byggandet utanför bostadssektorn accelererade kraftigt från mitten av 2021 till mitten av 2023. Därefter låg det stabilt på höga nivåer i ett års tid. Det senaste halvåret har det dock synts allt tydligare tendenser till nedgång. Framför allt är det byggstarterna i det kommersiella segmentet som viker medan de offentliga satsningarna rullar på i ungefär samma takt som tidigare, säger Tor Borg.
Den uppskattade byggkostnaden (exklusive markköp) för de nyproducerade bostäder, som ingår i Byggfaktas projektdatabas, som bedömts ha byggstartats de senaste tolv månaderna, uppgår till 42,2 miljarder kronor. Det är en uppgång med 1,3 miljarder kronor sedan föregående tolvmånadersperiod. Motsvarande kostnad för övriga byggnader, som utgörs av, affärs- industri- och logistiklokaler, kontorsbyggnader, hotell och restaurant samt samhällsfastigheter, uppgår till 82,7 miljarder kronor, en nedgång med 19,6 miljarder.
Revideringar sedan föregående månad
Byggstartsindikatorerna revideras bakåt i tiden varje månad då nya data kan ha tillkommit och gamla kan ha reviderats. Ny säsongsjustering och trendberäkning kan också påverka det historiska utfallet. I samband med denna månads beräkning har bostadsbyggandet reviderats ned med i genomsnitt 1 procent för 1 procent för första kvartalet 2024, med 2 procent för andra 2024, med 5 procent för tredje kvartalet 2024 och med 10 procent för det fjärde kvartalet 2024. För övrigt byggande är det en nedrevidering med 1 procent för 2023 och första halvåret 2024 samt en upprevidering med 2 procent för fjärde kvartalet. Revideringarna innebär att trenden för bostadsbyggandet är mindre uppåtriktad än tidigare medan trenden för det övriga byggandet är lite mindre nedåtriktad.