Jonathan Andersson, till vänster, och Alexander Björkman, till höger, är två av de 55 personer som delar lägenhet på Kommendörsgatan 9 i Stockholm.

"I meditationsrummet har vi en typ av betong på väggarna för att få till en avskalad känsla", berättar Alexander Björkman.

De bor 55 personer i en lägenhet: ”Ett sätt att förbättra det sociala, ekonomiska och hållbarhet generellt”

Nyheter

På Kommendörsgatan 9 i Stockholm bor 55 personer i en enda gigantisk lägenhet, med stora gemensamma ytor och varsina krypin i olika storlekar. Det fyra våningar stora coliving spacet har attraherat boende från olika världsdelar och bakgrunder i snart fem år och alla har de haft en sak gemensamt – en ambition om att växa tillsammans med andra.

– Många av oss som bor här är entreprenörer, ingenjörer och tech-intresserade som kommer till storstaden och vill göra karriär. Vi är som en enda stor familj som hjälper varandra att utvecklas och har väldigt roligt under tiden, säger Jonathan Andersson, boende på K9, colivingkonsult, Head of community på Proptech Sweden och nordisk ambassadör för den globala branschorganisationen Co-Liv.

Att bo tillsammans med 55 andra människor kan verka svårt och socialt krävande, men på K9 får alla lov att vara sig själva. Coliving spacet är hem för både extroverta och introverta människor. Jonathan förklarar att en av de vanligaste missuppfattningarna är just att alla som bor i ett coliving är utåtriktade och sociala personer.

– Det är något som många verkar har fått om bakfoten. Verkligheten är egentligen nästan det motsatta. Många introverta har ett behov av att umgås och i ett coliving blir steget mycket lättare. Här är det bara att kliva ut ur sitt rum när man känner för det, vilket gör att man slipper kontakta folk för att styra upp planer, säger han och fortsätter:

– Har man inte lust att umgås finns det gott om platser att dra sig undan på.  

K9 är ett självorganiserande community där de boende sätter sina egna förhållningsregler och ordnar med allt praktiskt. Hyran består av en medlemskostnad och en kostnad för det egna rummet.

En central värdering är resillience, vilket anspelar på att de boende behöver vara anpassningsbara.

– Det är viktigt att de som bor här har liknande värderingar. Vi har därför ingen bostadskö. I stället handplockar vi bland de boendeansökningar som kommer in och har intervjuer för att hitta personer som platsar i familjen, säger Jonathan. 

Jonathan har bott på K9 i över två år och började att arbeta med coliving långt innan dess. Ett av hans pågående uppdrag är att hitta sätt att standardisera boendeformen. Den självorganiserande modellen på K9 menar han fungerar särskilt bra eftersom den skapar delaktighet och får communityt att kännas mer som ett hem, utan någon ledare som strukturerar för de boende.

– Coliving är ett sätt att förbättra det sociala, ekonomiska och hållbarhet generellt, enbart genom det sätt man bor på. Det händer nästan alltid bra saker när människor får engagera sig och har makt att skapa. Vi har flera teams med operativa funktioner där de boende får planera saker såsom inköp och gemensamma aktiviteter, säger Jonathan.

En person som har bott på K9 sedan starten 2016 är Alexander Björkman. Han hade pluggat finans och jobbade med fastighetsutveckling när han kom i kontakt med K9:s systerhus i Gamla stan.

– I Hus 24 bor cirka 15 personer på en mindre yta. Vårt projekt blev att skala upp deras coliving till den här platsen, som är betydligt större, säger han.

De första sex månaderna bestod av en intensiv byggperiod. Alexander var en av dem som renoverade lokalerna och bodde på plats under tiden. I bygget skapades fem olika typer av rum: enkelrum, dubbelrum, liten pod, större pod och en typ av dubbelrum med delat sovutrymme.

Hur tänkte ni vad gäller design och val av material vid skapandet av K9?

– Grundtanken var att ytorna skulle vara praktiska och hålla för många. Bland det första vi gjorde var att byta ut den heltäckningsmatta som låg nästan överallt mot ett ordentligt trägolv. En del saker var vi tvungna att kompromissa med, av ekonomiska skäl. Bland annat satte vi in träbänkar i köken och så här fem år senare skulle de behöva bytas ut eftersom de har blivit rätt slitna, säger Alexander och fortsätter:

– Designmässigt ville vi hitta en balans mellan tech och farm, landsbygd och stad, eftersom K9 också går under namnet Techfarm. Vi åkte runt på loppisar och second hand-butiker för att hitta mer rustika och slittåliga möbler. Återbruk ger en viss charm och gör att vi inte behöver känna oss lika försiktiga i vårt hem.

Hur kom ni fram till vilka färger och stilar ni ville ha?

– Vi hade många diskussioner om färg i början. Vi ville att det skulle kännas ljust och levande och har därför skapat rum med olika stilar, utformade för den typ av aktivitet som rummet är ämnat för. I det stora umgängesrummet har vi en röd vägg eftersom det är ett mer aktivt rum. I meditationsrummet har vi en typ av betong på väggarna för att få till en avskalad känsla. I övrigt har vi använt oss av jordiga färger och pasteller eftersom det går bra ihop med den rustika känslan och lättar upp, säger Alexander.

Hur ser inredningsmöjligheterna ut för de personer som flyttar in på K9?

– Alla får inreda sina rum hur de vill. Det som är sagt är att det ska finnas en säng, ett kylskåp och förvaring. Att göra hål i väggar och måla om är okej om man är villig att återställa det, eller om man vill måla i en neutral färg. Vill man vara med och inreda och ändra de gemensamma ytorna är det helt okej, men större ändringar behöver godkännas av övriga boenden först. Vi har community meetings där vi äter tillsammans och tar upp frågor som berör alla, säger Jonathan.

Vilka utmaningar finns i att skapa ett hem för så många människor?

– Något vi har arbetat mycket med är att skapa lösningar för att få ned ljudnivån i de allmänna utrymmena. Vi har använt oss av ljuddämpande material där vi har sett behov av det. I köken satte vi tidigt upp en form av ljuddämpande tavlor på väggarna, sedan har vi arbetat mycket med mattor, gardiner, textilier och olika typer av möbler, säger Alexander. 

Hur får ni vardagen att fungera när ni bor 55 personer ihop?

– Vi har värderingar och regler för hur vi ska förhålla oss till varandra. Jag skulle säga att värderingarna är det som styr mest. De ligger till grund för en djupare typ av förståelse för hur vi ska leva tillsammans medan reglerna kan kännas kantiga, säger Jonathan.

– Vad gäller det praktiska hjälper det att alla boende har en egen kyl, att städ sköts externt och att vi har många toaletter och stora ytor. Vi vill minimera onödiga friktionspunkter. Utan städgrund och regler kring kylskåp kan det väldigt snabbt fallera och det händer ofta i andra typer av kollektiv, såsom studentboenden. Jag skulle också säga att 55 personer är lagom för att man ska lära känna varandra, utan att det ska bli för petigt med disk och städ, säger Alexander.

Vad är det bästa med att bo på K9?

– Att man lär sig massor om sig själv och blir en del i en stor familj. K9 är som en canvas där man har möjlighet att uttrycka sin kreativitet och bolla idéer med kunniga människor. Här finns massor av unika expertkunskaper. När jag skulle starta mitt bolag och behövde hjälp med olika saker fanns det till exempel alltid någon här att fråga. Här kan man visa sin sårbarhet, vara öppen och utvecklas tillsammans med andra, säger Jonathan.

– Människorna. A home for global citizens beskriver K9 bra, för här finns verkligen folk av alla slag som hjälper varandra att växa. Att bo här är positivt på så många sätt och jag tycker att vi har en bra balans mellan jobb och fritid. Risken när många drivna människor klumpas ihop är annars att det blir en typ av inkubator med personer med liknande kompetenser, avslutar Alexander.

Vill du se mer av K9? Du hittar dem på Instagram under namnet k9coliving. 

Annons:

Vi önskar er en riktigt härlig sommar!

Nyheter

02 juli 2025

Ny affärskoordinator på Sveriges Fria Bygghandlare

Nyheter

01 juli 2025

Starkt flöde av fastighetsaffärer

Nyheter

01 juli 2025

Ny statistik: Färre arbetsolyckor i byggbranschen

Nyheter

01 juli 2025

Boverket blir beredskapsmyndighet

Nyheter

30 juni 2025

Big-Gruppen rekryterar vd och inköpschef

Nyheter

30 juni 2025

Ny statistik: Flera steg mot minskad klimatpåverkan i byggbranschen

Nyheter

27 juni 2025

Knauf Sverige GmbH förlänger inte sitt samarbete med SundaHus

Nyheter

27 juni 2025

XL-Bygg fortsätter ta marknadsandelar

Nyheter

27 juni 2025

Det här vill svenskarna bygga i sommar – altan och bastu toppar listan

Nyheter

27 juni 2025

Prognos: Vändningen dröjer för måleribranschen – men viss ROT-effekt syns

Nyheter

26 juni 2025

Debatt: Vi måste våga prata om det svåra

Nyheter

25 juni 2025

Hållbarhetsproffsen om utmaningarna med återbruk

Nyheter

25 juni 2025

Efter 80 år på samma plats – nu flyttar Bloms Trä

Nyheter

25 juni 2025

Över branschindex nio månader i sträck

Nyheter

25 juni 2025

Ny Director Marketing & Communication för Ahlsell Sverige

Nyheter

24 juni 2025

Hon blir Swedisols nya vd

Nyheter

24 juni 2025

Nya kontroller av byggarbetsplatser visar på en rad förbättringar

Nyheter

24 juni 2025

Prognoscentret: Infrastrukturinvesteringar och underhåll växlar upp

Nyheter

23 juni 2025

Kumla MSK en av vinnarna i årets XL-Hjälpen

Nyheter

23 juni 2025

Nu invigs världens första anläggning för koldioxidinfångning i industriell skala

Nyheter

18 juni 2025

Branschrekommendation ska minska vattenskador i kök

Nyheter

18 juni 2025

Svagare bostadsbyggande i maj enligt Prognoscentrets Byggstartsindikator

Nyheter

18 juni 2025

Regeringen föreslår förändringar av amorteringskrav och bolånetak

Nyheter

18 juni 2025

Debatt: Hållbara renoveringar kräver gemensamt ansvar

Nyheter

18 juni 2025

Thomée Gruppen AB fusionerar Hans Eggestrand AB

Nyheter

17 juni 2025

Snart öppnar NP Nilssons nya byggvaruhus i Osby

Nyheter

17 juni 2025

Derome Träteknik breddar erbjudandet inom miljö- och kvalitetsdata

Nyheter

12 juni 2025

Nu öppnar nya K-Bygg i Uppsala

Nyheter

12 juni 2025

Startup lanserar beslag som ska förenkla köksmontering

Nyheter

12 juni 2025

Nytt nummer av ByggMaterial!

Nyheter

12 juni 2025

Träbranschen pressad från flera håll – men ljusglimtar finns

Nyheter

11 juni 2025

Kocken som bytte bana – blev byggsäljare: ”Har aldrig ångrat mig”

Nyheter

11 juni 2025

BIG-gruppen väljer ny leverantör för lim och fog

Nyheter

11 juni 2025

XL-Bygg lanserar XL-Mygg

Nyheter

11 juni 2025

Rösta på Årets Byggmaterialhandlare

Nyheter

10 juni 2025

Ljusning för Europas byggmarknad

Nyheter

10 juni 2025

Derome satsar digitalt för att stärka kompetensen

Nyheter

05 juni 2025

Beijer i Piteå blir CrossFit-arena för en helg

Nyheter

05 juni 2025

Vimmerbyortens Ryttarförening får hjälp att bygga påstigningsramp

Nyheter

03 juni 2025

Beijers Branschrapport: Byggmaterialmarknaden bryter negativ trend

Nyheter

03 juni 2025

Gamla byggmetoder nyckeln till cirkulärt byggande

Nyheter

03 juni 2025

K-Bygg inleder samarbete med DNA Mediabyrå

Nyheter

03 juni 2025

Nu säljs forskningshus – första steg mot klimatneutrala villor

Nyheter

03 juni 2025

IF UDD Karlshamn är en av vinnarna i årets XL-Hjälpen

Nyheter

02 juni 2025

906 aktiebolag i konkurs under maj – men byggkonkurserna minskade

Nyheter

02 juni 2025

Undersökning från Svensk Byggtjänst: Låg beredskap för nya byggregler

Nyheter

27 maj 2025

Lilla Edets Ridklubb får hjälp att bygga tillgänglighetsanpassad läktare

Nyheter

27 maj 2025

Byggbranschen positiv till inkluderande arbetsplatser – men machokulturen är fortsatt stark

Nyheter

27 maj 2025

Boverket ska utreda ”Sverigehuset”

Nyheter

27 maj 2025

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår