Jonathan Andersson, till vänster, och Alexander Björkman, till höger, är två av de 55 personer som delar lägenhet på Kommendörsgatan 9 i Stockholm.

"I meditationsrummet har vi en typ av betong på väggarna för att få till en avskalad känsla", berättar Alexander Björkman.

De bor 55 personer i en lägenhet: ”Ett sätt att förbättra det sociala, ekonomiska och hållbarhet generellt”

Nyheter

På Kommendörsgatan 9 i Stockholm bor 55 personer i en enda gigantisk lägenhet, med stora gemensamma ytor och varsina krypin i olika storlekar. Det fyra våningar stora coliving spacet har attraherat boende från olika världsdelar och bakgrunder i snart fem år och alla har de haft en sak gemensamt – en ambition om att växa tillsammans med andra.

– Många av oss som bor här är entreprenörer, ingenjörer och tech-intresserade som kommer till storstaden och vill göra karriär. Vi är som en enda stor familj som hjälper varandra att utvecklas och har väldigt roligt under tiden, säger Jonathan Andersson, boende på K9, colivingkonsult, Head of community på Proptech Sweden och nordisk ambassadör för den globala branschorganisationen Co-Liv.

Att bo tillsammans med 55 andra människor kan verka svårt och socialt krävande, men på K9 får alla lov att vara sig själva. Coliving spacet är hem för både extroverta och introverta människor. Jonathan förklarar att en av de vanligaste missuppfattningarna är just att alla som bor i ett coliving är utåtriktade och sociala personer.

– Det är något som många verkar har fått om bakfoten. Verkligheten är egentligen nästan det motsatta. Många introverta har ett behov av att umgås och i ett coliving blir steget mycket lättare. Här är det bara att kliva ut ur sitt rum när man känner för det, vilket gör att man slipper kontakta folk för att styra upp planer, säger han och fortsätter:

– Har man inte lust att umgås finns det gott om platser att dra sig undan på.  

K9 är ett självorganiserande community där de boende sätter sina egna förhållningsregler och ordnar med allt praktiskt. Hyran består av en medlemskostnad och en kostnad för det egna rummet.

En central värdering är resillience, vilket anspelar på att de boende behöver vara anpassningsbara.

– Det är viktigt att de som bor här har liknande värderingar. Vi har därför ingen bostadskö. I stället handplockar vi bland de boendeansökningar som kommer in och har intervjuer för att hitta personer som platsar i familjen, säger Jonathan. 

Jonathan har bott på K9 i över två år och började att arbeta med coliving långt innan dess. Ett av hans pågående uppdrag är att hitta sätt att standardisera boendeformen. Den självorganiserande modellen på K9 menar han fungerar särskilt bra eftersom den skapar delaktighet och får communityt att kännas mer som ett hem, utan någon ledare som strukturerar för de boende.

– Coliving är ett sätt att förbättra det sociala, ekonomiska och hållbarhet generellt, enbart genom det sätt man bor på. Det händer nästan alltid bra saker när människor får engagera sig och har makt att skapa. Vi har flera teams med operativa funktioner där de boende får planera saker såsom inköp och gemensamma aktiviteter, säger Jonathan.

En person som har bott på K9 sedan starten 2016 är Alexander Björkman. Han hade pluggat finans och jobbade med fastighetsutveckling när han kom i kontakt med K9:s systerhus i Gamla stan.

– I Hus 24 bor cirka 15 personer på en mindre yta. Vårt projekt blev att skala upp deras coliving till den här platsen, som är betydligt större, säger han.

De första sex månaderna bestod av en intensiv byggperiod. Alexander var en av dem som renoverade lokalerna och bodde på plats under tiden. I bygget skapades fem olika typer av rum: enkelrum, dubbelrum, liten pod, större pod och en typ av dubbelrum med delat sovutrymme.

Hur tänkte ni vad gäller design och val av material vid skapandet av K9?

– Grundtanken var att ytorna skulle vara praktiska och hålla för många. Bland det första vi gjorde var att byta ut den heltäckningsmatta som låg nästan överallt mot ett ordentligt trägolv. En del saker var vi tvungna att kompromissa med, av ekonomiska skäl. Bland annat satte vi in träbänkar i köken och så här fem år senare skulle de behöva bytas ut eftersom de har blivit rätt slitna, säger Alexander och fortsätter:

– Designmässigt ville vi hitta en balans mellan tech och farm, landsbygd och stad, eftersom K9 också går under namnet Techfarm. Vi åkte runt på loppisar och second hand-butiker för att hitta mer rustika och slittåliga möbler. Återbruk ger en viss charm och gör att vi inte behöver känna oss lika försiktiga i vårt hem.

Hur kom ni fram till vilka färger och stilar ni ville ha?

– Vi hade många diskussioner om färg i början. Vi ville att det skulle kännas ljust och levande och har därför skapat rum med olika stilar, utformade för den typ av aktivitet som rummet är ämnat för. I det stora umgängesrummet har vi en röd vägg eftersom det är ett mer aktivt rum. I meditationsrummet har vi en typ av betong på väggarna för att få till en avskalad känsla. I övrigt har vi använt oss av jordiga färger och pasteller eftersom det går bra ihop med den rustika känslan och lättar upp, säger Alexander.

Hur ser inredningsmöjligheterna ut för de personer som flyttar in på K9?

– Alla får inreda sina rum hur de vill. Det som är sagt är att det ska finnas en säng, ett kylskåp och förvaring. Att göra hål i väggar och måla om är okej om man är villig att återställa det, eller om man vill måla i en neutral färg. Vill man vara med och inreda och ändra de gemensamma ytorna är det helt okej, men större ändringar behöver godkännas av övriga boenden först. Vi har community meetings där vi äter tillsammans och tar upp frågor som berör alla, säger Jonathan.

Vilka utmaningar finns i att skapa ett hem för så många människor?

– Något vi har arbetat mycket med är att skapa lösningar för att få ned ljudnivån i de allmänna utrymmena. Vi har använt oss av ljuddämpande material där vi har sett behov av det. I köken satte vi tidigt upp en form av ljuddämpande tavlor på väggarna, sedan har vi arbetat mycket med mattor, gardiner, textilier och olika typer av möbler, säger Alexander. 

Hur får ni vardagen att fungera när ni bor 55 personer ihop?

– Vi har värderingar och regler för hur vi ska förhålla oss till varandra. Jag skulle säga att värderingarna är det som styr mest. De ligger till grund för en djupare typ av förståelse för hur vi ska leva tillsammans medan reglerna kan kännas kantiga, säger Jonathan.

– Vad gäller det praktiska hjälper det att alla boende har en egen kyl, att städ sköts externt och att vi har många toaletter och stora ytor. Vi vill minimera onödiga friktionspunkter. Utan städgrund och regler kring kylskåp kan det väldigt snabbt fallera och det händer ofta i andra typer av kollektiv, såsom studentboenden. Jag skulle också säga att 55 personer är lagom för att man ska lära känna varandra, utan att det ska bli för petigt med disk och städ, säger Alexander.

Vad är det bästa med att bo på K9?

– Att man lär sig massor om sig själv och blir en del i en stor familj. K9 är som en canvas där man har möjlighet att uttrycka sin kreativitet och bolla idéer med kunniga människor. Här finns massor av unika expertkunskaper. När jag skulle starta mitt bolag och behövde hjälp med olika saker fanns det till exempel alltid någon här att fråga. Här kan man visa sin sårbarhet, vara öppen och utvecklas tillsammans med andra, säger Jonathan.

– Människorna. A home for global citizens beskriver K9 bra, för här finns verkligen folk av alla slag som hjälper varandra att växa. Att bo här är positivt på så många sätt och jag tycker att vi har en bra balans mellan jobb och fritid. Risken när många drivna människor klumpas ihop är annars att det blir en typ av inkubator med personer med liknande kompetenser, avslutar Alexander.

Vill du se mer av K9? Du hittar dem på Instagram under namnet k9coliving. 

Annons:

Ahlsell fortsätter med nordiska nyförvärv

Nyheter

19 april 2024

Nästan 600 byggbolag i konkurs under första kvartalet

Nyheter

19 april 2024

Nyinvigning av XL-Bygg A-trä – ett år sedan branden

Nyheter

19 april 2024

Ahlsell har utsett Wilo till Årets Hållbara Leverantör 2023

Nyheter

19 april 2024

Nya EPD:er för Deromes trävaror

Nyheter

18 april 2024

Ahlsell gör nyförvärv inom industrisektorn i Norge

Nyheter

18 april 2024

Nytt nummer av ByggMaterial!

Nyheter

18 april 2024

Flera steg mot ökad hållbarhet för Ahlsell under 2023

Nyheter

17 april 2024

Beijers rekordsatsning ska ge snabbare och mer hållbara leveranser

Nyheter

17 april 2024

Byggstartsindikatorn: Ökade byggstarter under mars

Nyheter

17 april 2024

”Byggandet utanför bostadssektorn har tuffat på ganska bra”

Nyheter

17 april 2024

”När vänder det?” temat på branschledardag

Nyheter

17 april 2024

Byggreformer i fokus under politikersamtal

Nyheter

17 april 2024

Nordbygg är tillbaka med full kraft

Nyheter

17 april 2024

Woody blir Sveriges Fria Bygghandlare

Nyheter

16 april 2024

Byggmaterialhandlarna efterlyser fler satsningar på byggsektorn i vårbudgeten

Nyheter

16 april 2024

Byggkostnadsindex ökade i mars

Nyheter

15 april 2024

Affären klar: Mestergruppen Sverige förvärvar Colorama

Nyheter

15 april 2024

Dags att nominera Årets byggmaterialhandlare 2024!

Nyheter

14 april 2024

Byggmaterialdagen kommer tillbaka i höst

Nyheter

12 april 2024

Kraftig ökning av antalet varsel inom bygg under första kvartalet

Nyheter

11 april 2024

Bolist lanserar nytt reklamkoncept

Nyheter

11 april 2024

Positivt budskap på Mestergruppens bolagsstämma

Nyheter

11 april 2024

Nu lanseras en vägledning för taxonomins krav på byggprodukter

Nyheter

11 april 2024

Det blir högsta huset i Sverige att kläs med återbrukat tegel

Nyheter

11 april 2024

Rockwool satsar på elektriska transporter

Nyheter

11 april 2024

BoByggarBarometern: Branschen spår positiv utveckling

Nyheter

11 april 2024

Beijer ingår partnerskap för digitala produktutbildningar

Nyheter

10 april 2024

Bergqvist Järn & Bygg ansluter till XL-Bygg

Nyheter

09 april 2024

Ahlsell gör norrländska nyförvärv

Nyheter

09 april 2024

Bolist Byggstart är tillbaka – söker nästa generations byggföretagare

Nyheter

08 april 2024

Stort intresse när Derome rekryterade i Karlstad

Nyheter

08 april 2024

Medlemmarna tyckte till i Byggmaterialhandlarnas branschundersökning

Nyheter

08 april 2024

AB Karl Hedin i samarbete för bättre spårbarhet av leveranser

Nyheter

08 april 2024

Arkitekten Pål Ross: ”Betong är ett fantastiskt byggmaterial”

Nyheter

03 april 2024

Logistiktopparna om treenigheten bakom hållbara just-in-time-transporter

Nyheter

03 april 2024

Elitfönster värvar ny divisionschef från träindustrin

Nyheter

03 april 2024

Så utvecklas byggmarknaden – region för region

Nyheter

28 mars 2024

Samarbete bakom 80 nya hyreslägenheter i Varberg

Nyheter

27 mars 2024

Enighet för ny marknadsstrategi bland Woodys delägare

Nyheter

26 mars 2024

Första kullen Bolistare examinerade

Nyheter

26 mars 2024

NCC förnyar rikstäckande avtal med Ahlsell

Nyheter

25 mars 2024

Lindab i Trollhättan flyttar

Nyheter

25 mars 2024

Han blir ny vd för Dahl Sverige AB

Nyheter

22 mars 2024

Fristads och Ahlsell startar insamling av använda arbetskläder

Nyheter

21 mars 2024

Ökad oro för konjunkturen hos VVS-företag, men fortsatt positivt i branschen

Nyheter

21 mars 2024

Knauf Danogips byter varumärke

Nyheter

21 mars 2024

Prognoscentret: Stärkta utsikter för byggmarknaden efter sommaren

Nyheter

21 mars 2024

K-Bygg tar över K-Rauta i nio städer

Nyheter

20 mars 2024

Byggstartsindikatorn: Bostadsbyggandet ökade i februari

Nyheter

20 mars 2024

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår