– Från början var tanken att huset skulle vara på plats redan i maj, men på grund av pandemin och andra sidoprojekt, tog vi det kloka beslutet att vänta till efter sommaren. Hade det stått ett husbygge på tomten hade vi inte kunnat slita oss därifrån, skrattar Anja.
Att paret ville bygga ett miljövänligt hem visste de redan från start. Under processen har de fått grotta ner sig i allt vad som kallas hållbara byggmaterial. Beslutet att bygga med trä fattades dock i ett tidigt skede.
– Jag hade börjat kika på olika alternativ när jag stötte på IsoTimber. Av en slump såg vi senare ett byggprogram på TV4 där IsoTimber levererade stommen till ett av projekten. Det öppnade våra ögon för materialet ännu mer. Efter lite googlande insåg vi att företaget låg här i Norrland och då kändes det helt rätt, berättar Anja.
IsoTimbers?byggblock är en svensk innovation och består av stående?träreglar?med frästa spår, där stillastående luft skapar isolering. Någon övrig isolering eller plastfolie behövs inte. Även övriga material i bygget är uteslutande från Sverige och är antingen hållbara eller levererade från lokala företag.
– Plattan är också en svensk innovation och har funnits på marknaden sedan början på 2000-talet. Den har levererats av Koljern och det fiffiga är att den inte innehåller någon betong. I stället består den av återvunnet glas. Hållfastigheten är större och isoleringen underifrån bättre. Den tar heller inte upp någon fukt, säger Filippa och fortsätter:
– Grunden kan även flyttas och demonteras i framtiden, vilket är en viktig egenskap för att möjliggöra en cirkulär ekonomi inom bygg, som betong och plast inte är gjort för.
Genom stommen och grunden har Anja och Filippa lyckats sänka byggets miljöpåverkan med 80 procent.
– Det finns så mycket häftigt att lära sig när det kommer till hållbarhet. Vi pratade kaminer med Contura. De berättade att om alla som har modeller från tidigare än 1998 byter ut dem, skulle vi kunna reducera eldandets partiklar med 90 procent. Detta är saker man aldrig får veta om man inte frågar, säger Anja.
Just att ställa frågor tror Anja och Filippa är en viktig del i omställningen till en mer miljövänlig byggbransch. Med huset vill de inspirera både branschen och konsumenter till att kliva ut ur sin komfortzon och se sig om efter nya möjligheter.
– Det är en svårnavigerad bransch och vi har stött på en del gupp på vägen. Vi har ofta fått höra att saker inte är möjliga, men efter ett tag visar det sig att det går trots allt. Det är en bransch som är van att jobba på ett visst sätt men vi hoppas kunna inspirera till att hitta nya lösningar på saker och ting, säger Anja.
– Jag tror att det finns en rädsla hos konsumenten att vissa material inte ska fungera och att man då lutar sig åt beprövade material. Det är svårt att övertyga människor om ett annat sätt att bygga än vad som gjorts de senaste 30 åren. Många är nog även rädda för att hållbart är lika med dyrare material. Och absolut, vår platta var lite dyrare, men är det ett stort bygge sparar man snabbt in pengarna i arbetskostnader, eftersom grunden kommer i moduler och därför är smidig att montera, säger Filippa.
För den som vill kommer Anjas och Filippas husbygge gå att följa. I ett nytt byggprogram på sex avsnitt, där tittarna kommer att få lära sig mer om de olika byggmaterial som paret valt.
– Den resa vi gjort med till exempel IsoTimber vill vi göra även med tittarna. Vi ska försöka förenkla processen och visa hur vi kom fram till vissa val. Det som visas på tv idag är oftast bara en logga som swishar förbi, utan att tittaren får någon större förståelse för materialet. Materialval är ett ämne vi tycker är både viktigt och roligt, och just därför vill vi bidra med fördjupningsmaterial, säger Filippa.
– Vi vill inspirera människor, inte komma med pekpinnar. Vi är själva långt ifrån att vara några superhållbara människor, men varje dag försöker vi att bli lite bättre. Det är de små stegen som gör stor skillnad. Skulle vi alla hjälpas åt skulle vi komma långt. Vem vet, kanske kan vi få branschen att gå lite snabbare framåt när det gäller att använda miljövänliga material, avslutar Anja.