Digitalisering ger bättre logistikflöde

Nyheter

Oscar Lundberg presenterade nyligen en arbetsversion av sin fallstudierapport om digitalt värdeskapande inom byggbranschen. Där konstaterades att många företag behöver förändra sitt beteende för att hänga med i utvecklingen. – Det finns firmor som inte ens har ett tidssystem, utan lämnar in sina rapporter på papper, säger IT-konsulten och doktoranden.

Oscar Lundbergs avhandlingsarbete på Umeå universitet innefattar en kartläggning av byggbranschens digitalisering och identifiering av flaskhalsar i kommunikations- och informationsflöden.

– Mitt fokus är forskningsområdet digital transformation och digital innovation. Mitt intresse är att identifiera hur byggbranschen nyttjar digital teknologi för att skapa värden på olika organisatoriska nivåer. Att kartlägga och förstå byggföretags initiativ för digital innovation och de tänkbara generativa resurs- och värdeskapande processerna i arbete mot digitala transformation över tid är av stort intresse, berättar han.

Flera konsultrapporter och prognoser visar att byggbranschen förväntas bli nästa bransch som påverkas av radikala förändringar genom digitalisering. 

Byggindustrin har också påvisats vara långsam i att nyttja fördelarna med digitalisering jämfört med andra industrier, såsom media, stål och bilindustri, skriver Oscar.

– Generellt sett ligger byggbranschen långt efter i digitaliseringen och det krävs en beteendeförändring för att hänga med i utvecklingen. Samtidigt är den i sig en väldigt komplex, fysisk bransch med ett stort nät uppbyggt av byggherrar, med underleverantörer och deras underleverantörer… För att göra allt effektivare och betydligt smidigare hade det varit allra bäst med gemensam digital infrastruktur. Men det är lättare sagt än gjort.

Under arbetet med sin avhandling upptäckte Oscar att skillnaderna kan vara extremt stora mellan olika bolag.

– En elektrikerfirma hade inte ens tidssystem, där lämnades rapporterna till cheferna på vanligt papper. Att jämföra mot ett ventilationsföretag med GPS- och trackingsystem som gör det synligt var alla deras montörer är positionerade för tillfället. Något som gör det väldigt tidseffektivt vid utläggning av nya uppdrag.

Ett konkret exempel på ett företag som kommit långt i sin digitalisering är Lundqvist Trävaru AB i Piteå - som erbjuder en webb-baserad 3D-konfigurator, vilket gör det möjligt för deras kunder att skapa och modifiera sina egna nya byggnader beroende på deras individuella behov och plånbok. 

– Den storyn är väldigt talande, då de verkligen tog chansen. Efter att företagets lokaler brann ned 2012 introducerades sonen till driften av företaget efter sin far. Allt byggdes upp igen och tillsammans med en lika spelintresserad vän inspirerades han av det strategiska relationsspelet The Sims – där man bland annat får bygga sitt eget hus. Det låter ju lite overkligt – men de har realiserat ett liknande bygge till verkligheten, där det går att bygga olika typer av byggnader i 3D med flexibla modulsystem.

Lundqvist Trävaru har bland annat belönats med den digitala Gasellen i DI (2014) för sin skapelse och går starkt i bräschen vad gäller VR (virtuell verklighet) inom byggbranschen. 

– Det handlar om ett företag som har en interaktiv webbplats där kunder kan designa sitt framtida hus, inklusive ytterligare tjänster och produkter och se dem manifesteras visuellt. De erbjuder standardiserade produkter med block på cirka 1,2 meter. De stora framgångarna har bidragit till att kunna bygga en ny fabrik och utöka personalstyrkan. 

Oscar fortsätter:

– Men det finns flera stora husleverantörer som levererar standardiserade lösningar. Mycket fokuseras på 3D-moduler och ritningar där det efter kundens val går att bygga så mycket som möjligt på fabriken – och använda fler montörer än snickare på plats.

Absolut hetast just nu är den ”digitala tvillingen”, menar Oscar. Det är precis vad det låter som – en digital tvilling av det projekt/hus man ska bygga.

– Man bygger alltså hela byggnaden digitalt innan man börjar med den fysiskt. Det innebär att mindre fel uppstår och mer kommer kunna automatiseras. Som det ser ut idag designar och planerar man i den digitala världen först och sedan manifesteras (byggs) huset i den fysiska världen. I framtiden, om kanske 20-30 år tror jag att detta kommer att ”slås ihop”, mer och mer blir digitalt och automatiserat. Här kommer augmented reality spela en stor roll för produktion och montering.

Augmented reality betyder förstärkt verklighet. 

– Ett exempel är en montör som har på sig augmented reality-glasögon och tittar på en fysisk vägg. Med hjälp av glasögonen kan montören få en digital visualisering om vad som finns inne i väggen -exempelvis dragning av el eller vatten. Montören får en förstärkt verklighet. Detta kan liknas med spelet Pokemon Go. Där använder man sig av en mobiltelefon som glasögon - och den förstärker verkligheten att se digital Pokemons i den fysiska miljön.

Vad skulle du säga att digitaliseringen har för kopplingar till byggmaterialhandeln – vad gäller logistik, flaskhalsar med mera?

– Ibland händer det att det blir fel vid en byggplats, något som går sönder eller fel vid leverans. Detta medför att inte allt material som behövs finns på plats för snickarna. Då måste de köpa in mer material för att bygget ska bli färdigt. På många byggmaterialfirmor kan detta göras via en app. I stället för att snickarna ska åka till dit och leta efter vad de ska ha, kan de med appen beställa de varor de behöver och varorna kan också transporteras ut till byggplatsen. 

Detta medför stor tidsbesparing. Snickarna kan då påbörja sitt arbete i stället för att behöva åka runt och transportera material. 

– Jag tror att detta är början vad gäller digitalisering av logistik. Det som tidigare var en stor flaskhals var att personal på en byggplats ofta fick vänta på transport av moduler. Detta har på många ställen digitaliserats. Fler och fler transportbolag använder sig av plattor och sofistikerade GPS-system som går att kommuniceras till byggplatser för att tajma montering och slippa väntetid.

Tror du att pandemin kan ha påskyndat digitaliseringen även för de företag inom byggbranschen som ligger långt efter där?

– Det gör jag absolut. Hela landet har påverkats. Bara att ämnet har pratats om i media hela tiden är en stor faktor. Många har tillbringat mer tid vid datorn – i form av bland annat digitala möten – vilket har påskyndat processen.

Vilka är utmaningarna med digitalisering?

– Det som blir en utmaning för många stora byggföretag är att digitaliseringen inte får bli för spridd. Större byggföretag har ofta flertalet digitala utvecklingsprojekt som sprider sig över flera arbetsprocesser - vilket är bra - men kontroll och projektplanering saknas ofta. Digitala projekt är unika, jämfört med de fysiska. De bygger på att utnyttja digital teknik, som inte är beroende av den fysiska miljön. De är kombinatoriska och kan vara en del av flera olika värdeskapande processer från olika användarperspektiv.

Han fortsätter:

– Detta innebär att digitala projekt ofta har en spridningseffekt som påverkar fler människor, maskiner och processer som gör det svårt att greppa vidden i. Detta kan givetvis vara både positivt och negativt beroende på hur ett digitalt projekt utvecklar sig. En potentiell lösning på detta är att rekrytera annan kompetens och skapa fler tvärfunktionella projekt där företag samarbetar med andra företag, leverantörer, underleverantörer, universitet och forskningsinstitut.

Hur ser du på framtiden i branschen vad gäller digitaliseringen?

– Jag är positivt lagd så jag ser en ljus framtid. Byggbranschen har på senare år börjat prioritera digitalisering mer och mer - där forskning och utvecklingsavdelningar börjar att skifta fokus på mer utveckling än operativt arbete. Men jag skulle ändå vilja påstå att många företag fortfarande fokuserar på produktutveckling (nya husmodeller, produktionsteknik, byggprojekt med mera) för att ligga i framkant, säger Oscar Lundberg.

 

Fakta

Namn: Oscar Lundberg.

Ålder: 28 år.

Familj: Föräldrar och syskon.

Bor: Lägenhet i Umeå.

Yrke: IT-konsult på Atea.

Bakgrund: Oscar har doktorerat i två år inom digitalisering i byggbranschen på Umeå universitet. Oscar har även studerat beteendevetenskap med inriktning IT-miljö (kandidat), IT-management (master) och varit projektforskare i Infra-Botnia.

Annons:

Ahlsell gör nyförvärv inom industrisektorn i Norge

Nyheter

18 april 2024

Nytt nummer av ByggMaterial!

Nyheter

18 april 2024

Flera steg mot ökad hållbarhet för Ahlsell under 2023

Nyheter

17 april 2024

Beijers rekordsatsning ska ge snabbare och mer hållbara leveranser

Nyheter

17 april 2024

Byggstartsindikatorn: Ökade byggstarter under mars

Nyheter

17 april 2024

”Byggandet utanför bostadssektorn har tuffat på ganska bra”

Nyheter

17 april 2024

”När vänder det?” temat på branschledardag

Nyheter

17 april 2024

Byggreformer i fokus under politikersamtal

Nyheter

17 april 2024

Nordbygg är tillbaka med full kraft

Nyheter

17 april 2024

Woody blir Sveriges Fria Bygghandlare

Nyheter

16 april 2024

Byggmaterialhandlarna efterlyser fler satsningar på byggsektorn i vårbudgeten

Nyheter

16 april 2024

Byggkostnadsindex ökade i mars

Nyheter

15 april 2024

Affären klar: Mestergruppen Sverige förvärvar Colorama

Nyheter

15 april 2024

Dags att nominera Årets byggmaterialhandlare 2024!

Nyheter

14 april 2024

Byggmaterialdagen kommer tillbaka i höst

Nyheter

12 april 2024

Kraftig ökning av antalet varsel inom bygg under första kvartalet

Nyheter

11 april 2024

Bolist lanserar nytt reklamkoncept

Nyheter

11 april 2024

Positivt budskap på Mestergruppens bolagsstämma

Nyheter

11 april 2024

Nu lanseras en vägledning för taxonomins krav på byggprodukter

Nyheter

11 april 2024

Det blir högsta huset i Sverige att kläs med återbrukat tegel

Nyheter

11 april 2024

Rockwool satsar på elektriska transporter

Nyheter

11 april 2024

BoByggarBarometern: Branschen spår positiv utveckling

Nyheter

11 april 2024

Beijer ingår partnerskap för digitala produktutbildningar

Nyheter

10 april 2024

Bergqvist Järn & Bygg ansluter till XL-Bygg

Nyheter

09 april 2024

Ahlsell gör norrländska nyförvärv

Nyheter

09 april 2024

Bolist Byggstart är tillbaka – söker nästa generations byggföretagare

Nyheter

08 april 2024

Stort intresse när Derome rekryterade i Karlstad

Nyheter

08 april 2024

Medlemmarna tyckte till i Byggmaterialhandlarnas branschundersökning

Nyheter

08 april 2024

AB Karl Hedin i samarbete för bättre spårbarhet av leveranser

Nyheter

08 april 2024

Arkitekten Pål Ross: ”Betong är ett fantastiskt byggmaterial”

Nyheter

03 april 2024

Logistiktopparna om treenigheten bakom hållbara just-in-time-transporter

Nyheter

03 april 2024

Elitfönster värvar ny divisionschef från träindustrin

Nyheter

03 april 2024

Så utvecklas byggmarknaden – region för region

Nyheter

28 mars 2024

Samarbete bakom 80 nya hyreslägenheter i Varberg

Nyheter

27 mars 2024

Enighet för ny marknadsstrategi bland Woodys delägare

Nyheter

26 mars 2024

Första kullen Bolistare examinerade

Nyheter

26 mars 2024

NCC förnyar rikstäckande avtal med Ahlsell

Nyheter

25 mars 2024

Lindab i Trollhättan flyttar

Nyheter

25 mars 2024

Han blir ny vd för Dahl Sverige AB

Nyheter

22 mars 2024

Fristads och Ahlsell startar insamling av använda arbetskläder

Nyheter

21 mars 2024

Ökad oro för konjunkturen hos VVS-företag, men fortsatt positivt i branschen

Nyheter

21 mars 2024

Knauf Danogips byter varumärke

Nyheter

21 mars 2024

Prognoscentret: Stärkta utsikter för byggmarknaden efter sommaren

Nyheter

21 mars 2024

K-Bygg tar över K-Rauta i nio städer

Nyheter

20 mars 2024

Byggstartsindikatorn: Bostadsbyggandet ökade i februari

Nyheter

20 mars 2024

Areco siktar på proffsmarknaden i Norge genom förvärv av bygghandel

Nyheter

20 mars 2024

Ulrika Svensson, delägare för XL-Bygg Åkersberga: ”Jag har aldrig tittat åt något annat yrke”

Nyheter

20 mars 2024

”Kommunikation är avgörande för att logistiken ska fungera”

Nyheter

20 mars 2024

Polisen om hemgjorda bomber: ”Har ärenden varje år”

Nyheter

19 mars 2024

Måla om vanligaste investeringen på svenska gårdar

Nyheter

19 mars 2024

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår